Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών - iefimerida.gr

Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εχει 1.90 ύψος και το χαμόγελο του Κάρι Γκράντ. Εως πριν από μερικές εβδομάδες η πλειοψηφία των Ισπανών δεν ήξερε τον Πέδρο Σάντσεζ. Ωστόσο, αυτός ο όμορφος 42χρονος οικονομολόγος είναι από τα τέλη Ιουλίου ο νέος γραμματέας του Ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Προκάλεσε ομολογουμένως έκπληξη κερδίζοντας το 49% των οπαδών του κόμματος, πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές του.
Ωστόσο, πέρα από την αναφορά του σε δύο άλλα «ομορφόπαιδα» του σοσιαλιστικού στερεώματος, τον Φελίπε Γκονζάλες και τον Μάριο Ρέντζι, κατά την ομιλία του μετά την εκλογή του, ο νέος ηγέτης των ισπανών σοσιαλιστών παραμένει ένα αίνιγμα.

Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών | iefimerida.gr 0

Κακός ρήτορας, χωρίς ρήξεις
Εξέφρασε τον κομματικό μηχανισμό και την ανανέωση, υπήρξε συμβιβαστικός αλλά και ανεξάρτητος. Το προφίλ του είναι flat, χωρίς εξάρσεις, η ομιλία του υπήρξε αναμενόμενη, χωρίς ρήξεις και εμφανίστηκε ως ένας ηγέτης καθησυχαστικός, σχεδόν πληκτικός. Η μόνη του «επανάσταση» ως σήμερα ήταν ότι κάλεσε τους ευρωβουλευτές σοσιαλιστές να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.
Το βιογραφικό του είναι σχετικά φτωχό. Υπήρξε βουλευτής μεταξύ το 2009-2011 επειδή κάποιος συνάδελφός του παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε. Το ίδιο συνέβη και το 2013, κάθισε στα βουλευτικά έδρανα με τον ίδιο τρόπο, ενώ δεν είχε εκλεγεί. Ο Πέδρο Σάντσεζ, ως εκείνη τη στιγμή ήταν ένας απλός δημοτικός σύμβουλος του Δήμου της Μαδρίτης, μεταξύ 2004 και 2009, χάρη σε δύο άλλες ...παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων. Ένα είδος αιώνιου αντικαταστάτη, δηλαδή, ο οποίος ωστόσο το 2010 είχε δηλώσει ότι του αρέσει ο ρόλος του «υδραυλικού» στο σοσιαλιστικό κόμμα, ένα χέρι δηλαδή που διορθώνει μικροβλάβες.

Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών | iefimerida.gr 1


Ηρθε από το πουθενά

Οσο κράτησε η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή του, οι αντίπαλοί του πίστεψαν ότι βρήκαν την αχίλλειο πτέρνα του: Μεταξύ του 2004-2009 Ο Πέδρο Σάντσεζ υπήρξε μέλος της γενικής συνέλευσης της τράπεζας Caja Madrid, γνωστή γιατί πτώχευσε μέσα στην κρίση και χρειάστηκε να καταβάλλει η κυβέρνηση 24 δις ευρώ για να μην καταρρεύσει, το 2012. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ήταν ένα από τα 350 μέλη αυτού του σώματος και δεν ήταν εκείνος που έπαιρνε τις αποφάσεις.
Ερχόμενος σχεδόν από το πουθενά ο νέος γραμματέας του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από το κομματικό και κυβερνητικό παρελθόν του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος που παρ'ολίγον να αφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που αναγκάστηκε να πάρει επί κυβέρνησης του σοσιαλιστή Χοσέ Θαπατέρο.

Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών | iefimerida.gr 2

Ο αντίπαλός του Eduardo Madina

Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών | iefimerida.gr 3


«Ενώ ο αντίπαλός του για την αρχηγία Eduardo Madina μας υποσχέθηκε «ένα σοκ νεωτερικότητας», πράγμα που δεν σήμανε και πολλά για τα μέλη του κόμματος, ο Πέδρο Σάντσεζ μας είπε δύο μόνο λέξεις: «Αλλαγή και ενότητα» και αυτά ακριβώς χρειαζόμασταν, αναφέρει ο δήμαρχος της Ταραγόνας Josep Felix Ballesteros.

Η αλλαγή, επισημαίνει, μπορεί να δώσει μια νέα πνοή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο στις δημοσκοπήσεις. Και η ενότητα θεωρείται απαραίτητη για να απαλλαγεί το κόμμα από τις εσωτερικές συγκρούσεις σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η πολιτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση ή η ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
Πολλοί είναι ωστόσο αυτοί που πιστεύουν ότι ο Σάντσεζ θα καταφέρει τουλάχιστον ένα πράγμα: να ξυπνήσει τους σοσιαλιστές από τη σιέστα τους και να ξαναδώσει στο κόμμα την πολιτική ειλικρίνεια που χάθηκε: ό,τι λέμε να το κάνουμε.

Ο ηγέτης που ήρθε από το πουθενά –Πώς κατάφερε να εκλεγεί ο νέος γραμματέας των Ισπανών σοσιαλιστών | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ