Βρέθηκε νέος Αμαζόνιος κάτω από τον Αμαζόνιο - iefimerida.gr

Βρέθηκε νέος Αμαζόνιος κάτω από τον Αμαζόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βραζιλιάνοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάτω από τον Αμαζόνιο σε βάθος 4 χιλιομέτρων ρέει ένα ποτάμι το Rio Hamza με το ίδιο μήκος με τον Αμαζόνιο, αλλά με εκατονταπλάσιο πλάτος.

Rio Hamza ονομάστηκε το υπόγειο ποτάμι από το όνομα του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή Hamza, ο οποίος με την ομάδα του πήραν μετρήσεις από 241
εγκαταλειμμένα φρεάτια μεγάλου βάθους που είχαν ανοιχτεί κατά μήκος του Αμαζονίου τις δεκαετίες 70' και 80' από την πετροχημική εταιρεία Petrobas και σύμφωνα με τις μετρήσεις στις διαφορές θερμοκρασίας και τη χρήση ενός μαθηματικού μοντέλου εκτιμούν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το γιγαντιαίο «κρυφό» ποτάμι.
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Rio Hazma καλύπτει μια έκταση 7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και πηγάζει από τις Άνδεις και εκβάλει στον Ατλαντικό καλύπτοντας μια απόσταση 6000 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες το υπόγειο ποτάμι ρέει με μικρότερη ταχύτητα σε σχέση με τον Αμαζόνιο, αλλά έχει εκατονταπλάσιο πλάτος το οποίο ξεκινά από το 1 χιλιόμετρο και σε κάποια σημεία αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα! Μάλιστα το μαθηματικό τους μοντέλο δείχνει πως η ροή νερού σε κάποια σημεία είναι κάθετη και πως στην ουσία υπάρχουν τεράστιοι υπόγειοι καταρράκτες ύψους ακόμα και 2 χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο διεθνές συνέδριο γεωφυσικής που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Ρίο Ντετζανέιρο και εμφανίζονται αισιόδοξοι πως με περαιτέρω μετρήσεις θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν πλήρως την υπόγεια διαδρομή του Rio Hamza τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ