Νεύρα Τρόικα για καθυστερήσεις στα δικαστήρια -Εκκρεμούν 400.000 αποφάσεις - iefimerida.gr

Νεύρα Τρόικα για καθυστερήσεις στα δικαστήρια -Εκκρεμούν 400.000 αποφάσεις

Πονοκέφαλος οι 400.000 εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις -Αναζητούν λύσεις για τα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοκ προκάλεσαν σε στελέχη της Τρόικα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Από αυτές, οι 81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και 15.000 στα διοικητικά εφετεία.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ως αντικείμενο πώς θα εκκαθαριστούν σύντομα όλες αυτές οι υποθέσεις και πώς θα εισπραχτούν τα αναμενόμενα.

Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά είναι έντονες και αφορούν και τις υποθέσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε να δοθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από την Tasκ Force και να διατεθεί σε υποδομή και τεχνογνωσία, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων με σύγχρονους θεσμούς, όπως η ηλεκτρονική επίλυση ή η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών.

Οι συναντήσεις που είχαν στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στον Ιούλιο ήταν συχνές. Έγιναν σε καλό κλίμα, υπήρξαν όμως και διαφοροποιήσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν το υπουργείο να ασκήσει πίεση στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να συντομευθεί η εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων.

Το γεγονός ότι εκκρεμούν 400.000 διοικητικές αποφάσεις προκάλεσε πονοκέφαλο και εκνευρισμό στην τρόικα, ωστόσο αναγνώρισε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχουν αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών ώστε να μην υπάρχει το έμφραγμα στα δικαστήρια.

Αναζητούν λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Ένα άλλο θέμα που έπεσε επί τάπητος είναι η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ενημερωμένοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις, όπως και για τις μακρινές δικάσιμους που ορίζονται για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Το ζήτημα της αφερεγγυότητας συσχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και τις σχετικές νομοθετικές προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δικαστική και εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών, που θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο στο αρμόδιο κυβερνητικό συμβούλιο για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ