CINETROLL: Όλες οι νέες ταινίες. Kριτική, trailer, θέαμα σβούρα, ένα αριστούργημα και μπόλικη σαβούρα

Ο Ηρακλής πάει να κάνει πόλεμο στη Θράκη, ο Ζαν Ρενό καταφέρνει το ασύλληπτο για την περσόνα του: να μας στείλει για ύπνο κι ο ΤΑΖ ευτυχώς ξυπνάει από τρελά γκάζια «Σε λάθος χρόνο».

*Και ύστερα με πήρε ο ύπνος. Στο "Κόλπο της Ζωής Μας" ("Love Punch" – Βαθμολογία 4 / 10) o συνταξιούχος δικαιώνεται αλλά οποιοσδήποτε άλλος νοιώθει πρόωρα γερασμένος. Μια (θα μπορούσες να την πεις συμπαθητική) αλλά κουρασμένη αστυνομική κομεντί για μεσήλικους ευγενών προθέσεων και μικρών απαιτήσεων. Ο Πιρς Μπρόσναν ανακαλύπτει ότι το ταμείο της εταιρείας του είναι μείον και έχει πέσει θύμα απάτης. Γι αυτό και θα ζητήσει τη βοήθεια της αγάπης, δηλαδή της πρώην συζύγου του Έμα Τόμσον για να βρουν τον ένοχο. Και κάπου εκεί η ανάλαφρη καλοκαιρινή σαχλαμαρίτσα μπλέκεται με την απουσία έμπνευσης και την κακοστημένη και όχι αποψάτη υπερβολή μέχρι να τελειώσουν τα νάτσος και η μπύρα στο θερινό.

*Δυστυχώς όμως η λέξη "ζωή" μπορεί να πέσει ακόμα πιο κάτω όταν χρησιμοποιείται σε τίτλο ταινίας όπως φαίνεται από το γαλλικό "Το καλοκαίρι της ζωής μου" ("Αvis de Mistral" - Βαθμολογία 3 / 10). Που σίγουρα με κάτι τέτοιες ταινίες δεν είναι το καλοκαίρι της δικής μας ζωής εφ' όσον για ευγενική πλήξη υπάρχει και η τηλεόραση. Η Λέα, ο Αντριέν και ο μικρός κουφός αδελφός τους Τεό πάνε διακοπές στην Προβηγκία, στο σπίτι του ζοχάδα παππού τους τον οποίο δεν έχουν γνωρίσει ποτέ λόγω μιας οικογενειακής παρεξήγησης. Ταυτόχρονα ο πατέρας τους ανακοινώνει ότι φεύγει από το σπίτι. Μέσα σε λίγες ώρες από την άφιξη τους, το δέσιμο των σχέσεων του παππού με τα εγγόνια του προκύπτει δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων. Ενώ ένα περιστατικό από το παρελθόν θα έρθει στο φως. Ο Ζαν Ρενό βαριέται απελπιστικά και το μόνο που μένει είναι μια εντελώς αδιάφορη ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης γυρισμένη σε ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο που μάλλον είναι και το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο. Σε μια ταινία απ΄αυτές που υπόσχονται ότι θα σε κάνουν να συγκινηθείς και να χαμογελάσεις ταυτόχρονα αλλά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να σε πεθάνουν στο χασμουρητό.

*Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν και σπιντάρουν θεαματικά με το "Σε λάθος χρόνο" ("Locke" - Βαθμολογία 9 / 10). Από τον Στίβεν Νάιτ. Μπορεί ένα δραματικό θρίλερ -με ουσιαστικά έναν πρωταγωνιστή μέσα στο αυτοκίνητο του να μιλάει στο κινητό του κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας που εξελίσσεται σε παραγματικό χρόνο, να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές καλοκαιρινές κινηματογραφικές εμπειρίες; Ναι μπορεί. Παντρεμένος με δύο παιδιά μηχανικός επιστρέφει σπίτι του, παραμονες της μεγαλύτερης πρόκλησης της καριέρας του. Όμως ένα τηλεφώνημα θα τον κάνει να πάρει μια μεγάλη απόφαση. Δημιουργώντας μια αλυσιδωτή έκρηξη που θα τον φερουν αντιμέτωπο με το παρελθόν του, τα λάθη του πατέρα του, κι ένα τεράστιον ρίσκο που διακυβεύει το μέλλον του. Με μια tour de force ερμηνεία από τον Τόμας Χάρντι σε ένα αγωνιώδες, με σπασμένα τα φρένα θρίλερ που ενώ θα μπορούσε εύκολα να εκτροχιαστεί, συναρπάζει με την ένταση του και τον υποδειγματικό σκηνοθετικά έλεγχο.

*Στην περίπτωση του "Ηρακλή" ("Hercules" - Bαθμολογία 6 / 10) τα πράγματα κυλάνε πάνω κάτω όπως τα περιμένεις και σαφώς καλύτερα από τον προηγούμενο "Ηρακλή" που είδαμε φέτος. Ένας γενικά αδιάφορος καλλιτεχνικά αλλά σουξεδιάρης και εξαιρετικά αποτελεσματικός στην εκτέλεση συνταγών, σκηνοθέτης, ο Μπρετ Ράτνερ, αναλαμβάνει να "κακοποιήσει" σε 3D ακόμα ένα αρχαιοελληνικό παραμύθι. Με πρωταγωνιστή τον πιο ακατάλληλο ίσως ηθοποιό γι' αυτό το ρόλο. Τον Ντουέιν Τζόνσον που μοιάζει με αρχαίο Έλληνα όσο μοιάζω εγώ με κάποιον που έχει κοιλιακούς φιλέτο. Και μολονότι το "τώρα θα σας πούμε την αληθινή ιστορία του Ηρακλή" δεν είναι καλός οιωνός, το παράδοξο είναι πως η συνταγή λειτουργεί σαν ένοχη και ξεκούραστα ανεγκέφαλη, απόλαυση. Κυρίως επειδή δεν προσποιείται στιγμή πως είναι κάτι άλλο από (ένα με την καλή έννοια) παλιομοδίτικο τριπάκι θεαματικής αλλά pulp ψυχαγωγίας που μόνο ένα b movie μπορεί να σου προσφέρει. Μην περιμένεις στιλιστικές ταρζανιές τύπου "300" ούτε φυσικά την ιστορία του Ηρακλή που γνωρίζεις. Αλλά υπάρχουν χορταστικές, καλοστημένες συμπλοκές, αρκετό κακό γούστο όπως απαιτεί το είδος και πλάκα (ενίοτε αθέλητη).

***Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στοwww.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ