Καραόκε, μια απίστευτη εφεύρεση που σαρώνει και σήμερα σε όλο τον κόσμο [βίντεο] - iefimerida.gr

Καραόκε, μια απίστευτη εφεύρεση που σαρώνει και σήμερα σε όλο τον κόσμο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kανείς δεν θα ξεχάσει την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα να κάνει καραόκε σε πολύ επιτυχημένο σήριαλ του Mega, πριν από μερικά χρόνια. Απολαυστική, στα κόκκινα και στα μαύρα, τραγουδάει εντελώς παράφωνα αλλά πολύ σέξυ το "Ενα σπίτι καίγεται"!.

Το καραόκε εφευρέθηκε από τον Ιάπωνα Diasuke Inoue πριν από 43 χρόνια. Ατάλαντος μουσικός, χωρίς να ξέρει τι είναι μια παρτιτούρα, είχε ωστόσο την ιδέα, το 1971, να γράψει τη μουσική μιας ορχήστρας σε βίντεο κι από πάνω να βάλει λόγια και στίχους.Ο εν λόγω Ιάπωνας έβγαλε στο εμπόριο την εφεύρεσή του αλλά δεν ζήτησε πιστοποιητικό εφεύρεσης, με αποτέλεσμα να μην έχει βγάλει ποτέ το παραμικρό κέρδος. Σήμερα, δεν λυπάται γι'αυτό και μίλησε στην βρετανική εφημερίδα Independent.
«Δεν είμαι εφευρέτης. Απλά συνέθεσα στοιχεία που υπήρχαν ήδη. Χρησιμοποίησα μια συσκευή εγγραφής κασετών και έναν ενισχυτή για να δημιουργήσω το καραόκε. Πώς θα μπορούσα να είχα την ιδέα να ζητήσω πιστοποίηση εφεύρεσης για ένα τέτοιο πράγμα;» δηλώνει.
Εξηγεί επίσης τι σημαίνει καραόκε στα γιαπωνέζικα: kara, που σημαίνει άδειο και oke που σημαίνει ορχήστρα.

Διασκέδαση χωρίς ταμπού
Στην Ιαπωνία το καραόκε επιτρέπει σε κάποιον να διασκεδάσει και στην χειρότερη περίπτωση. Εξηγεί ο εφευρέτης του στο αμερικανικό περιοδικό Time:
«Πιστεύω ότι το καραόκε μεταμόρφωσε τον ιαπωνικό λαό που είναι ιδιαίτερα σεμνός. Αρκεί να δώσεις ένα μικρόφωνο στον οποιοδήποτε, ακόμη και σε κάποιον που δεν μπορεί να πει δυό φράσεις και δεν θα τον σταματάς μετά!». Το καραόκε, σύμφωνα με τον Ινουε, σπάει και τους κοινωνικούς κώδικες γιατί ανήκει σε όλους, πλούσιους και φτωχούς. Εδωσε φωνή στον κοινό άνθρωπο του 20ού αιώνα. Η δημοτικότητά του είναι τόσο μεγάλη στην Ιαπωνία που δεν υπάρχει φωτεινή επιγραφή που να μην το διαφημίζει.


Το καραόκε βγήκε πολύ γρήγορα από τα σύνορα της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη το ανακάλυψαν τη δεκαετία του '90. Ακόμη και τηλεοπτικές εκπομπές το φιλοξένησαν και γνώρισε πρωτόγνωρη άνθιση. Εξάλλου σε ποιόν δεν αρέσει να σιγοτραγουδάει κάτω από το ντους, με τη ντουζιέρα για μικρόφωνο ή την οδοντόβουρτσα τέλος πάντων;


Το καραόκε αποδείχτηκε δημοφιλές γιατί είναι ο ευκολότερος τρόπος να δολοφονήσει κάποιος ένα τραγούδι εν χορώ. Γύρω στο 2000 ωστόσο θεωρήθηκε κιτς και εγκαταλείφθηκε σταδιακά.

Σε ταινία της Σοφίας Κόπολα
Ο ηθοποιός Bill Murray, το ξαναφέρνει στην ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα, το 2003. Σήμερα το καραόκε ζει μια νέα ζωή, ειδικά στη Γαλλία, όπου έχουν καταμετρηθεί 100.000 karaoke-box σε όλη τη χώρα. Συναυλίες, καφέ, καμπαρέ ηχούν τα πιο τρελά καραόκε. Ο διάσημος Νικολά Ουλμάν το «πείραξε» και το έκανε «Kararocke" στον τελευταίο του δίσκο που έγινε μεγάλη επιτυχία.

Δείτε το παρακάτω βίντεο

Η πιο νέα εκδοχή του

Και, έκπληξη: Το πιο σικάτο μοντέλο της δεκαετίας, η Κάρα Ντελεβίν, έκανε τον περασμένο Ιούνιο 2014 μια θεαματική επιτυχία με καραόκε.

Στο τελευταίο της project, «συντονίζει» τα χείλη της στους ρυθμούς του κλασικού κομματιού του ράπερ LL Cool J και της Jennifer Lopez «Control Myself», για το περιοδικό Love, μια συλλεκτική luxury έκδοση που βγαίνει 2 φορές το χρόνο. Στο βίντεο το μοντέλο σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει να αποδώσει το ρεύμα της δεκαετίας του '90 και φέρει με μαεστρία τον τίτλο «Caraoke», ονομασία που φυσικά προέκυψε από το όνομα του supermodel Cara, συνδυασμένο με το Κaraoke.

Στο δίλεπτο απόσπασμα βλέπουμε την 22χρονη να είναι αγνώριστη με πουά καμιζόλ, ένα ροζ πλαστικό αδιάβροχο και μια πράσινη περούκα. Και σαν να μην ήταν αρκετά αξιολάτρευτο το video, μικροσκοπικές κινούμενες φιγούρες -που συμπεριλαμβάνουν ένα σκύλο-ουράνιο τόξο και ένα αρκουδάκι cupcake- πηγαινοέρχονται στην οθόνη.

Δείτε το παρακάτω βίντεο

Το διάσημο καραόκε της Δήμητρας Ματσούκα

Από το αφιέρωμα δεν μπορούσε να λείπει και ένα ελληνικό σουξέ. Στο τρίτο βίντεο ακούστε την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα να κάνει καραόκε σε πολύ επιτυχημένο σήριαλ του Mega. Απολαυστική, στα κόκκινα και στα μαύρα, τραγουδάει εντελώς παράφωνα αλλά πολύ σέξυ το "Ενα σπίτι καίγεται".

Το τραγουδάει μάλιστα δύο φορές, μια για τον σύζυγο και μια για τον επίδοξο εραστή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιαπωνία εφεύρεση κιτς σουξέ καραόκε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ