Πώς έπεσε η πτήση της Air Algerie: Τρομοκρατία ή κακοκαιρία -Ολα τα σενάρια

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν ακόμη μια αεροπορική τραγωδία, αυτή τη φορά στην έρημο του Μάλι, όπου συνετρίβη η πτήση AH 5017 της Air Algerie, παρασύροντας στον θάνατο 116 ανθρώπους.Το θέαμα στην περιοχή Γκόσι στο Μάλι, περίπου 50 χλμ από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, είναι ανατριχιαστικό, ενώ οι εικόνες μαρτυρούν την μεγάλη καταστροφή. Το αεροπλάνο MD83 έχει γίνει κυριολεκτικά θρύψαλα, ενώ σε κανένα σημείο όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες δεν έχει βρεθεί έστω και ένα μετρίου μεγέθους κομμάτι από την άτρακτο. Την ίδια τραγική μοίρα φαίνεται πως είχαν και οι επιβαίνοντες, καθώς, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία σορός ανθρώπου, παρά μόνο μέλη διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ σοκάρουν οι ιστορίες των ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους με ολόκληρες οικογένειες να έχουν ξεκληριστεί, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.

Τρομοκρατικό χτύπημα

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά το γεγονός πως η γαλλική κυβέρνηση απέκλειε χθες το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, αυτό το σενάριο παραμένει στο τραπέζι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι τζιχαντιστές αντάρτες που δρουν στην περιοχή θεωρείται απίθανο να κατέχουν όπλα ή πυραύλους που θα μπορούσαν να στοχεύσουν αεροσκάφος σε τέτοιο ύψος και για το λόγο αυτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης βόμβας εξετάζεται σοβαρά.

Από τον έλεγχο όλων των επιβαινόντων στην πτήση δεν έχει θεωρηθεί κανένας ύποπτος κάτι που απομακρύνει το ενδεχόμενο αεροπειρατείας, ωστόσο, θα μπορούσε μια τρομοκρατική επίθεση να έχει προκληθεί από την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος. Το σίγουρο είναι ότι οι εμπλεκόμενοι στις έρευνες θα εξετάσουν προσεκτικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τις σορούς ή τα μέλη των θυμάτων.

Η τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού και η «Νύχτα του Πεπρωμένου»

Το σενάριο επίθεσης ενισχύεται από το γεγονός ότι χθες ήταν η τελευταία νύχτα για το Ραμαζάνι και οι τζιχαντιστές και φανατικοί μουσουλμάνοι την αποκαλούν «Νύχτα του Πεπρωμένου» κατά την οποία οι πύλες του Παραδείσου είναι ανοικτές. Οποιαδήποτε ενέργεια κατά του εχθρού θα εξασφαλίσει στους «μάρτυρες» την είσοδο στον Παράδεισο.

Φονική καταιγίδα το πιο πιθανό ενδεχόμενο αλλά υπάρχουν ερωτήματα

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση επιθέσεις μπαίνει ξανά στην εξίσωση, η πιθανότητα το αεροσκάφος να εγκλωβίστηκε σε φονική καταιγίδα φαντάζει ως το πιο ισχυρό με ορισμένα, πάντως, σκιώδη σημεία.

Οι καταιγίδες που μπορούν να σημειωθούν σε αυτήν την περιοχή και συμβαίνουν συχνά το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτυπώνουν με τον πιο εμβληματικό τρόπο την τεράστια δύναμη της φύσης.

Ειδικοί κάνουν λόγο για ισχυρές καταιγίδες που μπορούν να δημιουργήσουν χαλάζι σε ύψος χιλιάδων ποδιών το οποίο μπορεί να χτυπήσει ένα αεροπλάνο με τέτοια ορμή που θα θυμίζει σύγκρουση με μετεωρίτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χαλάζι που μπορεί να παραχθεί έχει μέγεθος σαν μια μπάλα του μπάσκετ, ενώ η καταιγίδα ενδέχεται να έχει 350 μίλια πλάτος και 80.000 πόδια ύψος.

Από την περιγραφή αυτή γίνεται εύκολα κατανοητό πως οτιδήποτε εγκλωβιστεί μέσα στη μανία της φύσης μπορεί σε δευτερόλεπτα να διαλυθεί στον αέρα, σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Εφόσον η πτήση AH 5017 εγκλωβίστηκε μέσα σε μια τέτοια καταιγίδα, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο οι πιλότοι να μπορούσαν να κάνουν την οποιαδήποτε ενέργεια για να σώσουν το αεροπλάνο.

Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, αναφέρουν ότι είδαν το αεροσκάφος να πέφτει φλεγόμενο και να συνθλίβεται στην έρημο της περιοχής κάτι που θα μπορούσε να καταδεικνύει μηχανική βλάβη.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ως πιθανή αιτία τον συνδυασμό χτυπήματος από κακοκαιρία και μηχανικής βλάβης, καθώς, αν υπήρχε μόνο κάποιο πρόβλημα οι πιλότοι του αεροσκάφους θα είχαν τον χρόνο να αντιδράσουν, αλλά και να εκπέμψουν κάποιο σήμα κινδύνου.

Εν αναμονή απαντήσεων από τα μαύρα κουτιά

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από την εξέταση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, καθώς, οι αποστολές που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν ήδη εντοπίσει το ένα από τα δύο κουτιά και το οποίο εστάλη στη Γαλλία για εξέταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ