Αρχηγός Πυροσβεστικής: "Οι βραδυνές φωτιές είναι εμπρησμός" - iefimerida.gr

Αρχηγός Πυροσβεστικής: "Οι βραδυνές φωτιές είναι εμπρησμός"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν».
Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Άλλωστε τόνισε ότι γίνεται έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών και εξετάζεται ο εμπρησμός.

Ο κ. Στεφανίδης πρόσθεσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά ζούμε μέρες του 2007 και ίσως και χειρότερες».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού είπε ότι στη μάχη κατά της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα της χώρας έχουν διατεθεί κοντά στα 30 αεροσκάφη εκ των οποίων δυο είναι ειδική αποστολή από τη Γαλλία και δυο ειδική αποστολή από την Ισπανία.

«Η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποστολή έξι μεγάλων αεροσκαφών αλλά μας ήρθαν τα τέσσερα. Δυο ιταλικά αντιμετωπίζουν φωτιές στη Νότια Ιταλία» πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να συμμορφωθούν με την οδηγία του Πυροσβεστικού Σώματος και να μην καίνε καθόλου ξερά χόρτα ή ξύλα το καλοκαίρι.

Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης το 50% της δύναμης του πυροσβεστικού σε εναέρια μέσα έχει διατεθεί στην περιοχή του Έβρου.

Που μαίνονται οι πυρκαγιές

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ολόκληρη η Ελλάδα με τα μέτωπα να εκτείνονται από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Νέο μέτωπο στην Πάτρα κοντά στην Βιομηχανική περιοχή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το Μεσολόγγι ενώ στην Τρίπολη αποφασίστηκε η έκτακτη εκκένωση τριών χωριών. Στο συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι βρέθηκε ο πρωθυπουργός ώστε να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα.

Τα τελευταία μέτωπα

Συνεχίζουν να απειλούνται από την φωτιά τα χωριά Πάπαρι, Μανιάτη και Δάφνη, τα οποία έχουν εκκενωθεί, ενώ κλειστός από τη φωτιά είναι ο δρόμος από τις Καλτεζές προς τον οικισμό Κουβέλια και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να μεταφερθούν στα χωριά Βλαχοκερασιά και Κολλίνες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, πριν από περίπου μια ώρα, κοντά στην Βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, πλησίον στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου. Η φωτιά εξαπλώνεται με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες. Εν τω μεταξύ μικρότερης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα στις περιοχές, Συχαινά και Μποζαϊτικα Πατρών και οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο βρίσκεται το μέτωπο στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής. Οι μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από δύναμη 45 πυροσβέστών με 17 οχήματα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή, το σύνολο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τα αεροσκάφη τύπου καναντέρ που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, επιτηρούν την περιοχή για την αποφυγή ενδεχομένου αναζωπύρωσης.

Προβλήματα καταγράφηκαν νωρίτερα στην περιφερειακή οδό, από οδηγούς οχημάτων, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς, γι' αυτό και περιπολικά της αστυνομίας διακόπτουν την κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μήκος του δικτύου- από διασταύρωση Σταυρούπολης έως Κωνσταντινοπολίτικα- προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε σύσσωμη σχεδόν η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρεί με δεκάδες άνδρες και οχήματα, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και εθελοντές.

Έβρος: Παρανάλωμα του πυρός περισσότερα από 47.000 στρέμματα

Ύστερα από 50 ώρες συνεχόμενων επιχειρήσεων κατάσβεσης, οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Έβρο.

Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απειλώντας τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, η οποία και κατασβέστηκε.

Αυτή την ώρα τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται μεταξύ των περιοχών Κοίλα, Καβησός, Κιτρινόπετρα και Λευκίμη, ενώ συνεργεία και μηχανήματα ασχολούνται με την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για τον περιορισμό επέκτασή της προς βορρά.

Στη δύναμη των τριών Καναντέρ και των τριών ελικοπτέρων, προστέθηκαν από νωρίς το απόγευμα και δυο πυροσβεστικά σκάφη από τη Γαλλία, τα οποία λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Στο χώρο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Β. Παυλακάκης, που συντονίζει την επιχείρηση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των τοπικών στρατιωτικών αρχών.

Εν τω μεταξύ στην περιοχή βρέθηκε το μεσημέρι και κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη, Βουλευτή Έβρου Αλέκο Δερμεντζόπουλο που επισκέφθηκαν τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί. Ο κ. Τζίμας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι Νέα Δημοκρατία εκφράζει την συμπαράστασή της στους κατοίκους που πλήττονται και στις δυνάμεις που επιχειρούν, ενώ κάλεσε την πολιτεία, να στείλει περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, για να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής.

Εξ άλλου, με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Έβρου, ζητεί την προσοχή όλων των πολιτών και των υπηρεσιών, καθώς αύριο, ολόκληρος ο ακριτικός νομός και η Σαμοθράκη, λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν θα έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με αυξημένο ενδεχόμενο πρόκλησης και νέων πυρκαγιών.

Eκκενώθηκαν χωριά στην Τρίπολη

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Αρκαδία, ενώ μια ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε πριν στην Μεταξάδα Μεσσηνίας όπου και αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν απειλή όμως κατοικημένες περιοχές.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος που βρίσκεται στην περιοχή της Ασέας, δήλωσε ότι έχουν εκκενωθεί τρία χωριά, το Πάπαρι, η Δάφνη και το Μανιάτη, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό Πάπαρι απ' όλες τις πλευρές και μπουλντόζες από την βόρεια πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνη προστασίας στο χωριό.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό του Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό. Είπε επίσης ότι η φωτιά πέρασε και από το χωριό Δάφνη που έχει εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, ενώ τόνισε πως είναι δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λόγω του δυνατού αέρα που κινεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα.

Πυρκαγιά μαίνεται στην περιοχή της Ασέας κοντά στο χωριό Πάπαρι του δήμου Τρίπολης, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί το χωριό για λόγους ασφαλείας.

Οι κάτοικοι απομακρύνονται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρα τμήματα και 4 αεροπλάνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μεσολογγίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχτηκε και ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε από τη δημοτική αρχή, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς. στη ευρύτερη περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Ευηνοχωρίου και Aγίου Θωμά.

Κρίσιμη η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου καθώς κινδυνέυον άμεσα οι εγκαταστάσεις και ήδη σπέυδει ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα για την κατάσβεσή της

Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και τη Ναύπακτο. Συγκεκριμένα η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Ορθονιές. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φαλάσαρνα, στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει τέλος σε δασική έκταση στην περιοχή Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, εκεί όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Κατασβέστηκε η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή μεταξύ των τοπικών διαμερισμάτων Κάτω Κώμης και Σπάρτου του δήμου Κοζάνης. Η φωτιά έκαψε 45 στρέμματα υπολείμματα καλλιεργειών και 6 στρέμματα με αμπέλια και στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Πάρνηθα και Γλύφάδα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 6.30 το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην οδό Πορταριάς στην Άνω Γλυφάδα κοντά σε κατοικίες. Οι ισχυροί άνεμοι φούντωσαν απότομα τη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις πριν ακόμη προλάβουν να φτάσουν στο σημείο οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το πρωί ο άνθρωπος που έβαλε τη φωτιά στα ξημερώματα στην Άνω Γλυφάδα καθώς παραδόθηκε μόνος του. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε μια αποθήκη και μια οικοδομή. Στο σημείο έφτασαν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να κάνουν καταμέτρηση των ζημιών και να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Ιδιοκτήτες και ένοικοι των σπιτιών που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους.

Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και κινήθηκε προς την Άνω Βούλα και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να προστατευτούν ενώ κάποιοι, κυρίως ηλικιωμένοι, λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Γύρω στις 03.30 φωτιά ξέσπασε και στην Αργυρούπολη, στο τέρμα της λεωφόρου Κύπρου, σε έκταση με ξερά χόρτα και πουρνάρια. Χωρίς να απειλήσει κατοικίες τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο αφού έκαψε 3-4 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Παράλληλα υπο έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού δήλωσε ο αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος.

«Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν».

Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Άλλωστε τόνισε ότι γίνεται έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών και εξετάζεται ο εμπρησμός.

Ο κ. Στεφανίδης πρόσθεσε ότι «υπήρξε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά ζούμε μέρες του 2007 και ίσως και χειρότερες».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού είπε ότι στη μάχη κατά της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα της χώρας έχουν διατεθεί κοντά στα 30 αεροσκάφη εκ των οποίων δυο είναι ειδική αποστολή από τη Γαλλία και δυο ειδική αποστολή από την Ισπανία.

«Η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποστολή έξι μεγάλων αεροσκαφών αλλά μας ήρθαν τα τέσσερα. Δυο ιταλικά αντιμετωπίζουν φωτιές στη Νότια Ιταλία» πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να συμμορφωθούν με την οδηγία του Πυροσβεστικού Σώματος και να μην καίνε καθόλου ξερά χόρτα ή ξύλα το καλοκαίρι.

Όπως μας είπε ο κ. Στεφανίδης το 50% της δύναμης του πυροσβεστικού σε εναέρια μέσα έχει διατεθεί στην περιοχή του Έβρου.

Λαμία: Η πυρκαγιά απείλησε τις φυλακές στο Μαλανδρίνο

Τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στη Φθιώτιδα, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Ευτυχώς που άλλαξε ο άνεμος και έφυγαν οι φλόγες από τις φυλακές Μαλανδρίνου» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η οποία συγχρόνως κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση».

Παράλληλα, τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ