Συνέδριο επανεκκίνησης της ΝΔ πρότεινε ο Μεϊμαράκης - iefimerida.gr

Συνέδριο επανεκκίνησης της ΝΔ πρότεινε ο Μεϊμαράκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέδριο πανστρατιάς και επανεκκίνησης το φθινόπωρο, όταν το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο θα έχει καταπέσει και η τρόικα θα έχει φύγει, πρότεινε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκτιμώντας πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να παρουσιάσει πρόγραμμα και να προχωρήσει σε διορθώσεις οικονομικές και κοινωνικές, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα της δώσουν αέρα υπεροχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας με δημοσιογράφους, εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξουν όλες εκείνες οι πολιτικές προϋποθέσεις για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εξάντληση της 4ετίας για την κυβέρνηση.

«Η συνταγματική διάταξη δεν μπήκε με το πνεύμα να διαλύουμε τη Βουλή» επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι γι' αυτό τον λόγο προβλεπόταν η συγκεκριμένη, πολύ δύσκολη, κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Πιστεύω ότι μέχρι και το 1990 όλοι ανταποκρίθηκαν σε αυτήν τη φιλοσοφία της διάταξης» τόνισε, ενώ σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η συζήτηση, επειδή αρχίζει πολύ νωρίς, δημιουργεί μία μακρά προεκλογική περίοδο που είναι κυρίως περίοδος ανασφάλειας για τη χώρα. Δημιουργεί και μία περίεργη ατμόσφαιρα και συμπεριφορές που μπορεί να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο».

Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την προσωπική άποψη, που έχει εκφράσει και στο παρελθόν, σχετικά με την απεμπλοκή των εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας: «Είχα προτείνει στην προηγούμενη αναθεώρηση, η Βουλή να μη χάσει αυτό το δικαίωμα αλλά να απεμπλακεί η εθνική εκλογή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχα προτείνει ότι αν και η τρίτη προσπάθεια αποβεί άκαρπη, τότε να πάμε σε εκλογές από τον λαό με τους ίδιους υποψηφίους που είχε προτείνει η Βουλή. Το δικό μας σύστημα είναι πάρα πολύ κοινοβουλευτικό και δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

»Θέση μου είναι, να γίνεται η προσπάθεια στην αρχική φιλοσοφία της συνταγματικής διάταξης να τα βρούνε τα κόμματα. Να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα σύμβολο. Αν τελικά τα κόμματα δεν μπορούν να τα βρουν, για να μη διαλύεται η Βουλή και δημιουργείται μία μακρά προεκλογική περίοδος, να πηγαίνουμε σε απευθείας εκλογή από τον λαό». «Δεν μπορεί να εκβιάζεται η διάλυση της Βουλής. Δεν βοηθά στην ομαλότητα που απαιτείται. Όλοι συμφωνούμε στο να απεμπλακούν οι εθνικές εκλογές από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι μπήκαμε σε μακρά προεκλογική περίοδο, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Το έχω πει ξανά. Η Βουλή αυτή μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της και η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την τετραετία της. Πιστεύω ότι το δίλλημα και η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο- αντιμνημόνιο, από τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και μετά, που φεύγει και η τρόικα και η χώρα επανέρχεται στην ομαλότητα, οι πολιτικές δυνάμεις και οι ψηφοφόροι που μας ψήφιζαν κιόλας, μπορούν να κληθούν μέσα από ένα συνέδριο πανστρατιάς, να συνδιαμορφώσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα, πλέον, ένα εθνικό κείμενο στο οποίο, στο γενικό του πλαίσιο και οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούν κατά κάποιο τρόπο να συναινέσουν.

»Από εκεί και πέρα αν οργανωτικά κινηθούμε περισσότερο και αν και η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες που έχει κάνει για την άρση των αδικιών μπορεί, όσο της επιτρέπεται χωρίς να βγούμε από το ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να επανακάμψει, να βγει πρώτη δύναμη δημοσκοπικά κατά τον Οκτώβριο- Νοέμβριο. Εφόσον η ΝΔ θα είναι πρώτη, κανείς δεν θα θέλει εκλογές και θα βγει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί ποιος θα τις θέλει αν επιβεβαιωθεί η πρωτιά της;» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να διευκρινίσει: «Αυτό, όμως, απαιτεί πρόγραμμα, σχέδιο, επιχειρήματα στις εξαγγελίες και όχι φούσκες που θα βλέπει ο κόσμος ότι αυτά δεν γίνονται. Πιστεύω ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ μπορεί πράγματι να επανακάμψει γιατί αυτό το δίλημμα φεύγει. Και μην έχετε καμιά αμφιβολία γιατί όλοι αυτοί ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ. Είχε μεγάλο ποσοστό, είχε 40%. Άρα, αν αυτό το δίλημμα που μας δίχασε φεύγει αυτομάτως από τη μέση και έχουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο και υπάρχει και το συνέδριο πανστρατιάς και μεγάλη συστράτευση, πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να τα καταφέρει».

Όλα αυτά ειπώθηκαν στο περιθώριο της έκθεσης για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας που εγκαινίασε ο Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Η έκθεση για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ανοίγοντας την επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και όλους τους προσκεκλημένους, είπε ότι η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να γίνεται μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, βουλευτές κομμάτων και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

«Η διοργάνωση αυτής της έκθεσης δεν ήταν μια τυχαία επιλογή για μια επετειακή εκδήλωση, αλλά έχει ως στόχο να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας, να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και κυρίως τον ελληνικό λαό που μετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος και αγκάλιασε την προσπάθεια που ξεκίνησε για την πλήρη αποκατάσταση της Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Και πρόσθεσε: «Σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επιστρέφοντας από το Παρίσι αναλάμβανε ένα πολύ δύσκολο, ίσως για πολλούς, ένα ακατόρθωτο έργο. Αναλάμβανε να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία, να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών σε μια χώρα που είχε περάσει επτά ολόκληρα χρόνια κάτω από ένα επαίσχυντο δικτατορικό καθεστώς το οποίο είχε καταλύσει κάθε έννοια ελευθερίας. Αναλάμβανε έτσι να θέσει τις βάσεις για να επανιδρύσει ένα κράτος που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε τον παρία της υπόλοιπης Ευρώπης, έχοντας χάσει κάθε ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας. Αναλάμβανε να επαναφέρει τη χώρα αυτή σε μια σταθερή τροχιά και να την οδηγήσει να ανοίξει ένα καινούργιο βιβλίο στην ιστορία της διότι το προηγούμενο έπρεπε να κλείσει οριστικά. Αυτό ήταν η απόφαση όλου του ελληνικού λαού όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στο δύσκολο εγχείρημα της εποχής είπε πως για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η χώρα βήμα- βήμα επανήλθε στην ομαλότητα. «Οι Έλληνες αποδείξαμε πως ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων, ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η περίοδος εκείνη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη κρίση, μια κρίση οικονομική που πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και για την αντιμετώπιση της οποίας αγωνιζόμαστε κάθε μέρα και δεν χωρούν εφησυχασμοί σε αυτό τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά πρέπει όλοι ενωμένοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη δημοκρατία και έχουν αγωνιστεί για τη διατήρησή της να δώσουμε και αυτήν τη δύσκολη μάχη. Δεν χωρούν σκοπιμότητες, λαϊκισμός και ακραίες εκφράσεις, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ