Αφιέρωμα αυστριακής εφημερίδας στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η σύγκριση με τους νεοφασίστες του σήμερα - iefimerida.gr

Αφιέρωμα αυστριακής εφημερίδας στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η σύγκριση με τους νεοφασίστες του σήμερα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η 24η Ιουλίου 1974 είναι στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων μια ημέρα χαράς, αλλά και λύπης, καθώς τότε κατέρρευσε, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια, η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά όμως παρέμεινε η διαίρεση της Κύπρου», γράφει εισαγωγικά σε δημοσίευμά της, με τίτλο «40 χρόνια από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών στην Αθήνα», αφιερωμένο στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκεστσάιτουνγκ».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η τότε ελληνική χούντα οργάνωσε στην Κύπρο πραξικόπημα, προκαλώντας την τουρκική στρατιωτική εισβολή και από τις 20 Ιουλίου του 1974 η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

Στο δημοσίευμα γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα την 21η Απριλίου 1967, όταν, όπως σημειώνεται, οι πραξικοπηματίες υπό τον αρχηγό τους συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τα τανκς, αιφνιδιάζοντας τους πάντες έθεσαν μέσα σε λίγες ώρες υπό τον έλεγχό τους τη χώρα, την οποία κυβέρνησαν τα επόμενα χρόνια με σιδηρά πυγμή.

Επισημαίνεται το «σφάλμα» τη στήριξης της χούντας των συνταγματαρχών από τον τότε 25χρονο και «άπειρο» βασιλιά Κωνσταντίνο τον Β΄ που δικαιολογήθηκε πως ήθελε να αποτρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο και που λίγους μήνες αργότερα κατάλαβε ότι έχασε οριστικά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, ενώ το άσχημα οργανωμένο αντιπραξικόπημά του απέτυχε και ο ίδιος κατέφυγε στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, περιγράφοντας την κατάσταση, τονίζεται πως οι συνταγματάρχες εξόρισαν χιλιάδες αντιστασιακούς σε ξερονήσια, πως οι ΗΠΑ ανέχονταν τη δικτατορία γιατί χρειάζονταν τότε τις στρατιωτικές βάσεις τους, όχι μόνον λόγω του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και λόγω των αραβοϊσραηλινών πολέμων το 1967 και το 1973, πως από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι «πάγωσαν» την ελληνική υποψηφιότητα για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, και πως η Αθήνα αποκλείστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται, γερμανικοί και βρετανικοί ραδιοσταθμοί, με τις ελληνικές εκπομπές τους στα βραχέα κύματα, ήταν οι μοναδικές πηγές ενημέρωσης για εκατομμύρια Έλληνες, αφότου οι συνταγματάρχες επέβαλαν αυστηρή λογοκρισία.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται κατόπιν η «απότομη» κατάρρευση της χούντας το 1974, με τις εσωτερικές διαμάχες των συνταγματαρχών, την «αφελή και προδοτική» πράξη του αρχηγού της χούντας Δημητρίου Ιωαννίδη με τη διοργάνωση ενός πραξικοπήματος στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου, που άνοιξε την πύλη για τουρκική στρατιωτική εισβολή στις 20 Ιουλίου για να «προστατευτεί» η τουρκοκυπριακή μειονότητα, που τότε αποτελούσε το 18% του πληθυσμού.

Η εφημερίδα σημειώνει πως από το φιάσκο στην Κύπρο οι συνταγματάρχες περιήλθαν σε πανικό και το καθεστώς κάλεσε τον ευρισκόμενο σε εξορία στο Παρίσι συντηρητικό πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και οδήγησε τη χώρα μέσα σε λίγους μήνες πίσω στη Δημοκρατία, ενώ η μοναρχία καταργήθηκε μέσω δημοψηφίσματος και νομιμοποιήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως για την Ελλάδα άρχισε μια μακρά περίοδος της πολιτικής ομαλότητας, που η χώρα ποτέ δεν είχε ζήσει στην ταραχώδη ιστορία της, ενώ μια ευμάρεια αλλά και μια -σε αντίθεση με όλους τους γείτονες- λειτουργούσα δημοκρατία, μετέτρεψαν τη χώρα σε έναν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προς το τέλος του αφιερώματος της «Τιρόλερ Τάγκεστσάιτουνγκ» γίνονται αναφορές στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου, όπως σημειώνεται, η βαριά οικονομική κρίση και η οικονομία των ευνοούμενων έχουν αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

Οι περισσότεροι των πολιτικών έχασαν την αξιοπιστία τους, μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, όπως οι Σοσιαλιστές, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή, ακραίες δυνάμεις, όπως οι νεοφασίστες, επανεμφανίζονται, «και το χειρότερο, το ακροδεξιό και ρατσιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, οι επίγονοι της χούντας, είναι αυτήν τη στιγμή τρίτη πολιτική δύναμη» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ