Οι έξι λόγοι που θα σας πείσουν να κάνετε ισορροπημένα γεύματα – Τι πρέπει να τρώμε και γιατί - iefimerida.gr

Οι έξι λόγοι που θα σας πείσουν να κάνετε ισορροπημένα γεύματα – Τι πρέπει να τρώμε και γιατί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αλλάξει τελείως το σώμα μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κατ' επέκταση τη ζωή μας. Έπειτα από έρευνες ετών, συγκεντρώσαμε τους εφτά λόγους που θα μας ενεργοποιήσουν ώστε να προσέχουμε τι τρώμε και πότε το τρώμε.

Αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας σας

Υπάρχουν πολλές μελέτες εν σχέση με την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, η πλειονότητα των ερευνών έχουν δείξει ότι οι πιο υγιείς εργαζόμενοι είναι και οι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι. Μία από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκε το 2012 από ερευνητές του Brigham Young University, οι οποίοι μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 19.800 εργαζόμενων σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ερευνητική ομάδα του BYU εξέτασε αν οι εργαζόμενοι προτιμούσαν ανθυγιεινά ή υγιεινά γεύματα, αν κάπνιζαν και αν ασκούνταν. Ταυτόχρονα στην έρευνα έλαβαν υπόψιν τους και άλλους παράγοντες όπως την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και την εκπαίδευση.Όπως απέδειξε η μελέτη, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο της απώλειας παραγωγικότητας κατά 50%.Επίσης σύμφωνα με την έρευνα η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φρούτων και λαχανικών, μειώνει αισθητά τον κίνδυνο απώλειας της παραγωγικότητας κατά 39%. Τέλος η ίδια έρευνα απέδειξε ότι η συστηματική υγιεινή διατροφή, μειώνει τον κίνδυνο απώλειας παραγωγικότητας κατά 66%.

Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη διάθεση σας

Έχει αποδειχθεί ότι κάποιες ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση μας. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι η μαύρη σοκολάτα με τις φυσικές πολυφαινόλες του κακάο. Φυσικά, η σοκολάτα επειδή έχει πολλές θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι πολυφαινόλες εκτός από τη σοκολάτα βρίσκονται και σε πολλές άλλες τροφές όπως τα βατόμουρα, τα μούρα, τα σταφύλια, τα κεράσια και τα φραγκοστάφυλα αλλά και στη σόγια και στο μαύρο τσάι. Όλες οι παραπάνω τροφές μπορούν να μας τονώσουν αισθητά τη διάθεση.

Μας προστατεύει από πολλές ασθένειες

Οι καρδιακές παθήσεις δεν είναι οι μόνες ασθένειες που συνδέονται με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Για τις γυναίκες μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο βοηθά στην προστασία από την οστεοπόρωση. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, αλλά για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν και άφθονα λαχανικά γεμάτα ασβέστιο όπως όλα τα πράσινα φυλλώδη, τα λευκά φασόλια και η σόγια. Επιπλέον οι άπαχες πρωτεΐνες συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον μια διατροφή με αυξημένη πρόσληψη λιπαρών ωμέγα 3 μας προστατεύει από ρευματοειδή. Υπολογίζεται ότι για την πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου, το 30% με 40% είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής και οι καλές διατροφικές συνήθειες . Η κατανάλωση λαχανικών όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι και λαχανάκι Βρυξελλών συνδέεται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. Οι Βιταμίνες C, D και Β-12 πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο , όπως επίσης η χλωροφύλλη, καροτενοειδή καθώς και η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Η τροφή σας είναι το καύσιμο για την προπόνηση σας

Η καλή προπόνηση εξαρτάται από την καλή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ότι καλύτερο για όποιον ασκείται τακτικά, και ειδικά για τους δρομείς. Αυτό σημαίνει ότι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως,τροφοδοτούν το σώμα σας και είναι το καύσιμο σας. Οι δρομείς και ποδηλάτες που τρέφονται με «καλούς» υδατάνθρακες έχουν καλύτερες αποδόσεις. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι που προσφέρουν πολλές βιταμίνες και «καίγονται» αργά.

Η ισορροπημένη διατροφή μας βοηθάει να γερνάμε καλύτερα

Η υγεία του δέρματος ξεκινάει και τελειώνει στην προστασία από τον ήλιο. Οι πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Τα παραπάνω θα τα βρούμε στα ψάρια, στα φρούτα και στα λαχανικά που προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα μας αλλά και το δέρμα μας. Και να μην ξεχάσουμε το λυκοπένιο, που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες, το οποίο έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του δέρματος μας από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μακροζωία

Εκτός από την πρόληψη ασθενειών, η διατροφή που είναι πλούσια σε φυσικά και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή μας. Ειδικότερα η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυσικά ιχνοστοιχεία και στερείται επεξεργασμένων τροφών έχει θετική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ