CINETROLL: «Ο Πλανήτης των Πιθήκων» - Ή πως ένας «άγνωστος» σκηνοθέτης έκανε σκόνη τον Τιμ Μπάρτον [βίντεο] - iefimerida.gr

CINETROLL: «Ο Πλανήτης των Πιθήκων» - Ή πως ένας «άγνωστος» σκηνοθέτης έκανε σκόνη τον Τιμ Μπάρτον [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΤΑΖ ψάχνει για κατοικίδο αλλά τελικά ανακαλύπτει μια υπέροχη περιπέτεια φαντασίας. Και αποφασίζει να βολευτεί με τους γατουληδες του.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΑΥΓΗ - DAWN OF THE PLANET OF THE APES

Βαθμολογία: 9 / 10

Ο “Πλανήτης των Πιθήκων” είναι ένα θρυλικό saga επιστημονικής αλληγορικής φαντασίας, που στον κινηματογράφο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1968 με σκηνοθέτη τον Φράνκλιν Σάφνερ και πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Χέστον. Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία άλλων 4 ταινιών, η μία χειρότερη από την άλλη, μιας φτηνιάρικης τηλεοπτικής σειράς και ενός σίριαλ κινουμένων σχεδίων.

Η μυθολογία του “Πλανήτη των Πιθήκων” ασκούσε και ασκεί μεγάλη γοητεία ειδικά στους fan της επιστημονικής φαντασίας. Που ξετρελάθηκαν (με την ιδέα αλά δυστυχώς όχι το αποτέλεσμα) όταν κυκλοφόρησε από τον υπέροχο (και πλέον ξεπεσμένο και μάλλον ανέμπνευστο) Τιμ Μπάρτον, το reboot της σειράς με το δικό του “Πλανήτη των Πιθήκων” το 2001. Μια απίστευτη καταστροφή καλών προθέσεων όμως όπως είναι γνωστό οι καλές προθέσεις δεν αρκούν όταν το όραμα του καλλιτέχνη μπλέκεται με τις επιταγές των στούντιο. Κάτι που αποδεικνύεται κι από τις τελευταίες δουλειές του.

Το θέμα όμως εξακολουθεί να πουλάει. Κι έτσι το 2011 το στούντιο αποφασίζει να κάνει άλλη μια προσπάθεια αναθέτοντας στον αδιάφορο σκηνοθετικά Ρούπερτ Γουάιτ την αναγέννηση του franchise με το “Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η εξέργεση”. Τα καλά νέα είναι ότι η ταινία αγαπήθηκε από τους fan και τους κριτικούς, πήγε εξαιρετικά καλά στο box office και είχε μια απλή αλλά τελικά λειτουργική ιδέα. Να πιάσει την ιστορία από την αρχή. Όχι από το σημείο που ο Χέστον βρέθηκε σε μια Γη κατακτημένη από τους πιθήκους αλλά από το πως ξεκίνησαν όλα και οι πίθηκοι κυριάρχησαν στη Γη.

Εντάξει για να είμαι ειλικρινής δεν μοιράστηκα τον ενθουσιασμό του κόσμου για την ταινία του Γουάιτ. Την βρήκα αφελή στις εξηγήσεις της, με πολλές σεναριακές ευκολίες κι έναν άτσαλο χειρισμό των ψηφιακών εφέ. Όμως η σωστή βάση μπήκε παρά τις διαφωνίες μου. Και φέτος, ο “αγνωστος” Ματ Ριβς, ο αγαπημένος του Τζ. Τζ. Έιμπραμς (“Lost”, “Star Trek”) και σκηνοθέτης του εξαρετικού “Cloverfield” και του αμερικάνικου ριμέικ στο βαμπιρικό “Άσε το κακό να μπει”, πήρε τα ηνία. Και δημούργησε, σε αυθεντικό 3D ίσως την καλύτερη ταινία όλου του franchise. Το “Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή”.

Γιατί πολύ απλά τα “σπάει” και τα απογειώνει όλα. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τα γεγονότα της πρηγούμενης ταινίας κι ο εξελιγμένος πίθηκας Καίσαρας ζει μαζί με τους οπαδούς του σε ένα δάσος κάπου στο Σαν Φραντσίσκο ενώ η ανθρωπότητα έχει αποδεκατιστεί από το φονικό ιό της προηγούμενης ταινίας. Η κοινωνία τους έχει αυτηρούς κωδικες ηθικής και ο Καισαρας τη διοικεί με σοφία και αξιοπρέπεια. Όμως ο ανθρώπινος “ιός” θα διεισδύσει ανάμεσα τους. Μέσα από μια ομάδα ανθρώπων που θα εισβάλλει στο δάσος για να εκμεταλλευτεί ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ενέργειας. Κι ο πόλεμος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους πιθήκους θα ξεκινήσει ξανά. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, η γοητεία της εξουσίας και της αλαζονείας που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση, θα διαφθείρει πλέον και τους πιθήκους. Οδηγώντας τους στο επόμενο κεφάλαιο του έπους και την κυριαρχία τους στη Γη.

Είναι αξιοθαύμαστο το πως ο Ριβς και οι σεναριογράφοι του, αντιμέτωποι με έναν θρύλο του φανταστικου, ισορροπούν ανάμεσα στο σεβασμό τους στην πρωτότυπη μυθολογία, την κοινωνικοπολιτική αλληγορία, και το μεγάλο, εντελώς όμως υπερθέαμα ταινίας του είδους, με σκηνές ανθολογίας για το θεατή που θέλει (και δικαίως) να εντυπωσιάζεται. Κι όλα αυτά με άψογη καλλιτεχνική αρτιοτητα και μελετημένο μελλοντολογικό ζόφο και ατμόσφαιρα. Και γνώση μαέστρου του σκηνοθέτη απέναντι στη διατήρηση της έντασης και του ρυθμού. Μια καθαρή κινηματογραφική απόλαυση στα άκρα που θα σε κάνει να ευχαριστηθείς το pop corn σου αλλά και να αναρωτηθείς μετά, αν χρειάζεται να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες.

***Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο ww.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ