Σακελλαρίου: Θα είναι διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες

Πεπεισμένη ότι θα είναι διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή», εκτιμά ότι ακόμη κι αν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, αυτές θα είναι διαχειρίσιμες. «Μετά τις αυξήσεις, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα stress tests της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμη, η Αναστασία Σακελλαρίου σημειώνει ότι οι τράπεζες είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και κεφαλαιακά ισχυρές ενώ υπογραμμίζει πως «αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν μιλάμε για την ανακεφαλαιοποίηση μιας-δυο μεμονωμένων τραπεζών, αλλά για το σύνολο του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες στην Ελλάδα πέρασαν από τον ιδιωτικό τομέα σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της μετάβασης και πάλι σε ιδιωτικά χέρια».

Επίσης, επισημαίνει εμμέσως ότι το ΤΧΣ μπορεί να ανακτήσει σημαντικά περισσότερα από τα 16 δισεκ. ευρώ που είχε προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο του 2012 από το πακέτο στήριξης των τραπεζών με 50 δισ. Ευρώ. Οπως ανέφερε, το ΤΧΣ έχει απόθεμα 11,5 δισεκ. -τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης, εάν χρειαστεί- ενώ η τρέχουσα αξία των μετοχών του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 18 δισεκ. ευρώ, «επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την θετική πορεία της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ