Οταν ο Αγιος Σωστης επισκίασε τα φιορδ: Γιατί οι Νορβηγοί λατρεύουν την Αντίπαρο - iefimerida.gr

Οταν ο Αγιος Σωστης επισκίασε τα φιορδ: Γιατί οι Νορβηγοί λατρεύουν την Αντίπαρο

Οταν ο Αγιος Σωστης επισκίασε τα φιορδ: Γιατί οι Νορβηγοί λατρεύουν την Αντίπαρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Νορβηγία να είναι μία από τις ομορφότερες βόρειες χώρες για το χειμώνα, ωστόσο, όταν έρχεται το καλοκαίρι, η Ψαραλική και ο Άγιος Σώστης «βάζουν τα γυαλιά» στα εντυπωσιακά φιορδ, προσελκύοντας μαζικά τους Νορβηγούς τουρίστες στην πανέμορφη Αντίπαρο.

Η εφημερίδα Καθημερινή, μίλησε με τους τακτικούς επισκέπτες του νησιού για το πώς ξεκίνησαν να έρχονται και πώς σταδιακά εξελίχθηκε στον αγαπημένο τους προορισμό.

Κλείνοντας τα σχολεία στη Νορβηγία, γύρω στις 20 Ιουνίου, οι Σκανδιναβοί καταφτάνουν μαζικά στην Αντίπαρο για να μείνουν όλο τον Ιούλιο, μετατρέποντας το νησί σε νορβηγική παροικία.

Οπως αναφέρουν, το νησί μεγάλωσε γενιές Νορβηγών: «Αν και αρχίσαμε να ερχόμαστε για τον ήλιο και τη θάλασσα, αυτό που μας κρατάει είναι το δέσιμο με τους ανθρώπους - τον χειμώνα νοσταλγούμε τους Ελληνες φίλους μας, επικοινωνούμε μέσω Facebook», λέει ο Ντέιβιντ, ένας από τους καλοκαιρινούς κατοίκους του νησιού.

Κάποιοι μάλιστα έχουν αγοράσει και σπίτια και έρχονται κάθε Πάσχα, καλοκαίρι και το φθινόπωρο, στην Potato Holiday.

Ωστόσο, η καλοκαιρινή ραστώνη δεν συνοδεύεται από τεμπελιά και οι Σκανδιναβοί είναι πολύ φιλότιμοι άνθρωποι: «Στη Νορβηγία, έχουμε έθιμο το dugnad, που σημαίνει "βοηθώ άλλους χωρίς να πληρώνομαι". Αυτό κάνουμε κι εδώ – όπως όταν καθαρίσαμε το κάστρο για τις ανάγκες του φεστιβάλ φωτογραφίας, όπου είμαι συνδιοργανωτής» αναφέρει ο Ντέιβιντ.

Μάλιστα, όλοι τους συμμετέχουν και βοηθούν στην διοργάνωση των ετήσιων αθλητικών και πολιτιστικών φεστιβάλ του νησιού.

Μεγάλο ρόλο για την αγάπη τους στο νησί, έπαιξε και η ελληνική φιλοξενία, των κατοίκων που κυριολεκτικά αγκάλιασαν τους τουρίστες: «Ο μεγάλος γιος μας είναι γκέι, έρχεται με τον φίλο του και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι ντόπιοι δέχονται τους ανθρώπους όπως είναι. Εδώ δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή. Αυτά τρομάζουν τους τουρίστες. Οταν διαβάζουμε κάτι άσχημο για την Ελλάδα, προσπαθούμε να το αποδυναμώνουμε μέσω των κοινωνικών δικτύων» αναφέρουν η Μπρίτα και ο Τομ μιλώντας στην Καθημερινή.

Επικαλούμενος τα λόγια ενός μεγάλου ποιητή, ο Ντέιβιντ, εκφράζει τη μεγάλη του αγάπη για το νησί: «είναι το χωριό μου. Οπου και να πήγαινα, πάντα γύριζα εδώ. Ο Σεφέρης, νομίζω, είπε ότι έχεις δύο σπίτια: το μέρος όπου γεννήθηκες και το μέρος που επιλέγεις πατρίδα σου. Εγώ έχω επιλέξει την Αντίπαρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ