Αγώνες ελεύθερης κατάδυσης όπως στην αρχαιότητα: Οι αθλητές βούτηξαν στα κρυσταλλένια νερά της Σάμου με σκανταλόπετρα [βίντεο &εικόνες]

Οι πιο πρωτότυποι αγώνες κατάδυσης διοργανώθηκαν στη Σάμο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για τους πρώτους αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα («Skandalopetra Inter Games Samos 2014»), που πραγματοποιούνται στο νησί.

Ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σάμου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - παράρτημα Σάμου, του Ναυτικού Ομίλου Σάμου, του Κέντρου Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης.

Οι αγώνες διεξήχθησαν στην Κέρβελη της Σάμου και διήρκεσαν τέσσερις ημέρες. Σημειώνεται ότι τις δύο πρώτες ημέρες οι αθλητές παρακολουθήθηκαν από τον ιατρό καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής Νίκο Τρικοίλη και δέχθηκαν την απαραίτητη μίνι εκπαίδευση προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν.

Συνολικά, καταγράφηκαν 317 καταδύσεις στα καταγάλανα νερά της μαγευτικής περιοχής Μελισσόβραχα από περίπου 50 αθλητές από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία, Γερμανία και Γαλλία.

Την ημέρα των τελικών, τις βουτιές ξεκίνησαν οι αθλητές της κατηγορίας των 30 μέτρων.

Στην κατηγορία των 20 μέτρων πήραν μέρος άνδρες και γυναίκες με εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στην ακρίβεια του βάθους όσο και στο χρόνο.

Στην κατηγορία των 10 μέτρων συναγωνίστηκαν αθλητές που η πρώτη τους επαφή με τη σκανταλόπετρα ήταν κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων τη Πέμπτη 10 Ιουλίου.

Στη κατηγορία των 5 μέτρων ξεχώρισαν οι συμμετοχές των κορασίδων και ενός πατέρα με τον έφηβο γιό του που βούτηξαν μαζί και ενάλλαξαν μεταξύ τους το ρόλο του δύτη και «κολαουτζιέρη».

Τι είναι η Σκανταλόπετρα

Η Σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών. Αποτελεί τον «πρόγονο» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις ωστόσο, είναι ταυτόχρονα έρμα, πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση.

Το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός άλλων και ο «ομφάλιος λώρος», το μέσο επικοινωνίας του δύτη με τον «κολαουζέρη» και τη βάρκα. Ο τρόπος αυτός κατάδυσης ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους για αλιεία σφουγγαριών μέχρι και τη δεκαετία του '60, οπότε και αντικαταστάθηκε από το σκάφανδρο.

Πρόκειται άλλωστε για μια πανάρχαιη μέθοδο ελεύθερης κατάδυσης, γνωστής από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, η οποία αποτυπώνεται ως και σε εγχάρακτη παράσταση επί μελανόμορφου αγγείου του 5ου π.Χ αιώνα.

Η ετυμολογία της σκανταλόπετρας έχει ρίζες στην ιταλική λέξη «scandaglio» που σημαίνει «βαθύμετρο».

Οι νικητές των Skandalopetra Inter Games Samos 2014, ανά κατηγορία είναι:

Κατηγορία 30 μέτρων:

1. Μαρκόπουλος & Παπαχατζής

Κατηγορία 20 μέτρων:

  1. Καλαϊτζής & Σιάκκας
  2. Bellodi & Podinne
  3. Beek & Βαμβακάς

Κατηγορία 10 μέτρων:

  1. Βακάλης Σ. & Πάσουλας
  2. Παπαγεωργίου & Χρυσολουράς
  3. Καρύδης & Γρίσπου

Κατηγορία 5 μέτρων:

  1. Βακάλης Δ. & Κονταξής
  2. Ταλαιπόρου & Αδριανοπούλου
  3. Τριανταφύλλου Ν. & Τριανταφύλλου Α.

Το Σάββατο και τη Κυριακή ο Θανάσης Καραβέλης έκανε δυο προσπάθειες κατάρριψης του πανελληνίου ρεκόρ. Σημείωσε τις βαθύτερες βουτιές των αγώνων, χωρίς όμως να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ το 77 μέτρων.

Δείτε βίντεο από την κατάδυση του Γιώργου Θάνου με σκανταλόπετρα:

Πηγή: my-samos.blogspot.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ