Ντοκουμέντο:Τα ισραηλινά τανκς στη Γάζα [βίντεο] - iefimerida.gr

Ντοκουμέντο:Τα ισραηλινά τανκς στη Γάζα [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κλιμάκωση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης και ευθύνεται για τον θάνατο 20 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός βρέφους τριών μηνών, ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο -ντοκουμέντο με την έναρξη της χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας κατά το οποίο ακούγονται οι άνθρωποι της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης να μιλούν για επίθεση κατά της Χαμάς, προκειμένου να πληγούν οι «τζιχαντιστές τρομοκράτες και να βρει την ειρήνη ο λαός του Ισραήλ». Στο βίντεο ακούγεται η φωνή του διοικητή που ηγείται της επιχείρησης.

Πρώτο θύμα της ισραηλινής επέμβασης τωναρμάτων μάχης, ωστόσο δεν ήταν ένα στέλεχος της οργάνωσης, αλλά ένα μωρό τριών μηνών, ο Fares Al-Tarabeen. Το άψυχο κορμάκι του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Shifa. Από την επέμβαση έχασαν τη ζωή τους συνολικά 20 Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την αρχή της επιχείρησης σε 248.

Στην αντιπέρα όχθη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή καθοριστική για να «πληγούν» οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου.

«Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι ο στρατός θα «πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ».

«Οι οδηγίες μου είναι να ... προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας σημαντικά διευρυμένης χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός ετοιμάζεται αναλόγως», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα της Ζυρίχης «Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγ» αναφέρεται σήμερα σε επιστολή που έστειλε στις 9 Ιουλίου ο πρόεδρος Αμπάς στον προεδρεύοντα και υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ζητώντας του να οργανώσει επειγόντως μια διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα με την ιδιότητα της Ελβετίας ως θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης.

Η Ελβετία, προσθέτει η εφημερίδα, διαμορφώνει αυτή τη στιγμή την απάντησή της στο αίτημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια τέτοια επείγουσα σύνοδος των χωρών που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες της Γενεύης θα επέτρεπε στον Αμπάς να ασκήσει πίεση στο Ισράηλ.

Οι Συνθήκες της Γενεύης έχουν στόχο την προστασία των προσώπων που δεν μετέχουν σε ένοπλες επιχειρήσεις στη διάρκεια συγκρούσεων. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, η 4η Σύμβαση της Γενεύης που έχει στόχο την προστασία «των αμάχων σε καιρό πολέμου», παραβιάζεται από τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ