Ετσι θα γίνει το Φαληρικό μέτωπο: Απέραντο πράσινο σε ένα πάρκο - ανάσα για την πόλη

Αγνώριστο θα γίνει, μετά την ανάπλαση, το μέτωπο της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας προς το Φαληρικό όρμο, από τις εκβολές του Κηφισού μέχρι την απόληξη της λεωφόρου Συγγρού.Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για να αρχίσουν οι εργασίες.

Η υλοποίηση του έργου συνεπάγεται επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και περίπου 70 θέσεις άμεσης απασχόλησης κατά τη λειτουργία του, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020 του ΥΠΕΚΑ με 110 εκατ. ευρώ, από το ΥΠΟΜΕΔΙ με 80 εκατ. ευρώ και από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής με 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για την επιτάχυνση της συγχρηματοδότησης του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Jaspers.

Μητροπολιτικό πάρκο και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου επιδιώκονται οι εξής στόχοι:

Τα κυριότερα επιμέρους έργα που συνθέτουν το ολοκληρωμένο έργο ανάπλασης του φαληρικού μετώπου, συνοψίζονται ως εξής:

Μανιάτης: Δίνουμε ζωή στην παραλιακή Αθήνα

«Η ανάπλαση του φαληρικού μετώπου είναι από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε. Δίνουμε ζωή στην παραλιακή Αθήνα, επανασυνδέοντάς την με το θαλάσσιο στοιχείο μέσω της ανάπλασης της παραλίας. Το έργο αποτελεί μέρος των αναπτυξιακών αξόνων που έχουμε εντάξει στο μεγάλο στρατηγικό μας σχεδιασμό που στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της απασχόλησης, στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης.

Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη ανάπλαση του φαληρικού μετώπου βασίζεται σε σχέδια του Ρέντσο Πιάνο. Οι μελέτες του έργου εκπονήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ