Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ στρατολογούσε για τους Ναζί - iefimerida.gr

Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ στρατολογούσε για τους Ναζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή των ΙΚΕΑ Ίνγβαρ Κάμπραντ, έρχονται στο φως από ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Σουηδία. Αν και ο ίδιος είχε παραδεχθεί στο παρελθόν πως είχε κάποιους «χαλαρούς» δεσμούς με φιλοφασιστική οργανώσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πλέον καλείται να δώσει περισσότερες απαντήσεις μιας και εμφανίζεται σαν ενεργός στρατολογητής των Ναζί.

Η Ελίζαμπεθ Άσμπρινγκ, συγγραφέας του βιβλίου, υποστηρίζει μάλιστα πως πέρα από την ενασχόλησή του με την στρατολόγησή νέων ανδρών για τον Σουηδικό σύνδεσμό των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, είχε ενεργή συμμετοχή για πολύ καιρό απ΄ τη στιγμή που τελείωσε ο πόλεμος.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, το 1943, χρονιά που ίδρυσε και τα ΙΚΕΑ, η δράση του 17χρονου τότε Ίνγκβαρ απασχόλησε και τις Σουηδικές Αρχές οι οποίες άρχισαν να ασχολούνται μαζί του και να συλλέγουν στοιχεία εναντίον του

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε παραδεχθεί ο ίδιος σε βιβλίο για τη ζωή του. όπως αναφέρει εκεί ήταν στενός φίλος με ένα γνωστό ναζιστή ακτιβιστή και πως την περίοδο 1942-1945 συμμετείχε σε οργάνωση που είχε ιδρύσει. Τις πράξεις του αυτές μάλιστα χαρακτήρισε ως «νεανικές ανοησίες» ενώ παραδεχόταν πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε στη ζωή του.

Σύμφωνα όμως με το νέο βιβλίο ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ μόνο μετανοιωμένος δεν φαίνεται να είναι από το ναζιστικό παρελθόν του, αφού σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο Ίνγκβαρ της είχε αναφέρει πως ο «φίλος» του Περ Ένγκταλ, είναι ένας από τους σπουδαιότερος ανθρώπους που έχει γνωρίσει και πως ποτέ δεν θα αλλάξει αυτό. Όπως μάλιστα αναφέρει και άλλη μια σουηδή ειδικός σε θέματα ακροδεξιού εξτρεμισμού, το αφεντικό των ΙΚΕΑ συμμετείχε και σε άλλη μια ναζιστική οργάνωση, στην οποία, όπως λέει, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία η ενεργός συμμετοχή του, χωρίς να δώσει για την ώρα περισσότερα στοιχεία

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας, παραδέχεται ξανά το νεανικό του «φλερτ» με το ναζισμό, λέγοντας όμως πως πλέον δεν έχει τέτοιες σκέψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ