Κρίσιμο τετ α τετ Χαρδούβελη με την Τρόικα -Το τελευταίο για το καλοκαίρι - iefimerida.gr

Κρίσιμο τετ α τετ Χαρδούβελη με την Τρόικα -Το τελευταίο για το καλοκαίρι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασφαλιστικά, αποκρατικοποιήσεις και διόδια τέθηκαν επί τάπητος κατά τις επαφές της Tρόικα με την ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη. Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η τελευταία για το καλοκαίρι συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού κ. Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι και θα αναχωρήσουν την Παρασκευή από την Αθήνα.

Η επαφή θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς αργότερα, σήμερα στο απόγευμα, αναχωρούν για την Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αυτή θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς τα θέματα που θα συζητηθούν θα έχουν σχέση με τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών των εκπροσώπων της τρόικας με τις ηγεσίες των υπουργείων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες που διαπίστωσε η τρόικα κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησε. Η πρώτη αφορά τα «κόκκινα» δάνεια για τα οποία δεν έχει ακόμα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και η δεύτερη τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Και για τα δύο θέματα αυτά η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις προκειμένου να είναι έτοιμη για τον κρίσιμο έλεγχο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, τον αποκαλούμενο και review, όταν θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα.

Πάντως, αναφορικά με τα Ταμεία, χθες, στο επίκεντρο των επαφών της Τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση βρέθηκε η ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών φορέων και σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του Υπουργείου, η συνάντηση, στην οποία όμως δεν τέθηκαν θέματα εργασιακών σχέσεων, πήγε πολύ καλά.

Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά Ταμεία, σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η ταμειακή επάρκεια τους, ενώ η απορρόφηση από τον προϋπολογισμό είναι κάτω από το στόχο, στοιχείο που καταδεικνύει ότι δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα με τα Ταμεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Σήμερα, θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αποτελεί θεσμό της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών, όπως το χαρακτήρισε το στέλεχος του υπουργείου.

Η τρόικα ζητάει να την ανάληψη του ελάχιστου για το εγγυημένο εισόδημα και το συνόλου των προνοιακών επιδομάτων από μία υπηρεσία, ώστε να μην τα παίρνει κάποιος σωρευτικά και να μην λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασία, αλλά και να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ