Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να χτίσει μια αυτοκρατορία - iefimerida.gr

Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να χτίσει μια αυτοκρατορία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καινοτόμος, οραματιστής, ιδιοφυΐα είναι ορισμένοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που ταιριάζουν στον Στιβ Τζομπς, τον «ηγέτη» της Apple, τον άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στους προσωπικούς υπολογιστές και άνοιξε νέους ορίζοντες στην ψηφιακή εποχή.

Σήμερα ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει το iPhone στην καθημερινότητά μας ανακοίνωσε την παραίτηση του από την Apple, καθώς η ταραγμένη εδώ και χρόνια υγεία του δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί το ίδιο εντατικά με το πάθος τους: την καινοτομία στην τεχνολογία. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς μάλιστα τον χαρακτήρισαν σήμερα ως τον μεγαλύτερο καινοτόμο στην ιστορία του μοντέρνου καπιταλισμού!

Τα πρώτα χρόνια

Ο Στίβεν Πολ Τζομπς γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1955 στο Σαν Φρανσίσκο. Δεν μεγάλωσε με τους βιολογικούς του γονείς, αλλά υιοθετήθηκε από τον Πωλ και την Κλάρα Τζόμπς. Το 1972 τελείωσε το Γυμνάσιο και πήγε Κολέγιο στο Ριντ του Πόρτλαντ, σταμάτησε όμως τις σπουδές του , γιατί δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα. Είχε όμως πάθος για το μάθημα της καλλιγραφίας και δεν το άφησε ποτέ. Όπως εξήγησε αργότερα σε συνέντευξη του αν δεν το είχε παρακολουθήσει οι Mac δεν θα είχαν σήμερα τόσες γραμματοσειρές και τόσες παραλλαγές.

Από μικρός είχε μανία με την τεχνολογία, όταν ήταν ακόμα μαθητής παρακολούθησε σεμινάρια στην Hewlett Packard, κάποια στιγμή μάλιστα δούλεψε και για την εταιρία.

Η πρώτη επίσημη δουλειά ήταν στην Atari, τη δημοφιλέστατη τότε εταιρία για τα video games. Ο ίδιος όμως δεν ήθελε να μείνει για πολύ. Σκοπός του ήταν να μαζέψει χρήματα για να πραγματοποιήσει το όνειρο του, ένα ταξίδι στην Ινδία. Όπως έχει εξομολογηθεί, έζησε για λίγο καιρό εναλλακτικά, κάνοντας ακόμα και χρήση LSD, γεγονός –όπως ο ίδιος υποστηρίζει- που τον βοήθησε να συλλάβει το δημιουργικό όραμα που ακολούθησε. Το 2005 σε ομιλία του σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ είχε δηλώσει : «όλα όσα έζησα με οδήγησαν στο να σκέφτομαι διαφορετικά. Πρέπει να πιστεύουμε σε κάτι - στο πεπρωμένο, τη ζωή, το κάρμα, ό,τι και αν είναι αυτή εμένα ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει, αντίθετα έχει κάνει τη διαφορά στη ζωή μου..».

Το πρώτο ταξίδι στη Σιλίκον Βάλεϊ – Η γέννηση της Apple

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στιβ Τζομπς και τον φίλο του Στήβεν Bόζνιακ το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Στα επόμενα χρόνια ήραθν οι Apple II και ο υπολογιστής Macintosh.

Η διαμάχη και η αποχώρηση

Από το 1985 η Apple είχε καταφέρει να κυριαρχήσει στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον, με τους υπολογιστές Macintosh να αποτελούν μηχανήματα υψηλής ποιότητος και τιμής. Ωστόσο οι επιτυχίες δεν άργησαν να φέρουν γκρίνιες και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρίας τεχνολογικά, αλλά κυρίως διοικητικά «έδιωξαν» το Στιβ Τζομπς από την εταιρία. Δέκα χρόνια αργότερα επέστρεψε και έσωσε ουσιαστικά την Apple από την πτώχευση.

Το διάστημα που απουσίασε από την Apple o Στιβ Τζόμπς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και συνέχισε να κυνηγάει το όνειρο του. Αγόρασε την εταιρεία Pixar, η οποία μέσα σε λίγο χρόνο κάνει άλματα προόδου και γίνεται η πλέον δημοφιλής στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Οι πρώτες κορυφαίες συνεργασίες δεν άργησαν να έρθουν και με την Walt Disney Pictures ως διανομέα δημιουργούν μία σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στον Στιβ Τζόμπς.

Η επιστροφή Τζομπς και η «απογείωση» της Apple

Το 1996, η Apple εξαγορά τη NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νεο Mac OS. Η εξέλιξη αυτή φέρνει πίσω στην «εταιρία του» τον Τζομπς και μέσα σε λίγο χρόνο γίνεται Διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Apple. Η επιστροφή του Στιβ Τζόμπς έδωσε στην εταιρία το φιλί της ζωής και την απογείωσε στην κορυφή της τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας της πολλά κέρδη.

Οι πολύχρωμοι iMac και το «άνοιγμα» στη μουσική

Από το 1998 με την άφιξη στην αγορά των πολύχρωμων και αξιόπιστων iMac, Apple κάνει ένα ακόμα βήμα στην εξέλιξη των υπολογιστών. Το νέο pc δεν είχε πύργο, δηλαδή υπήρχε μονάχα η μονάδα με την οθόνη, ποντίκι-πληκτρολόγιο και τίποτα άλλο. Ο επεξεργαστής, οι κάρτες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα ήταν μέσα στην μονάδα αυτή. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι υπολογιστές αυτοί δεν είχαν οδηγό δισκέτας καθώς ο Στιβ Τζόμπς, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, θεωρούσε τις δισκέτες ξεπερασμένη τεχνολογία αποθήκευσης.

Η «τρέλα» του Τζομπς για καινοτομία το οδήγησε σε μία πολύ σημαντική και κυρίως πετυχημένη επιχειρηματικά κίνηση. Το άνοιγμα στον χώρο της μουσικής. Το 2001 δημιουργεί το iPod και δύο χρόνια αργότερα εισβάλλει στο χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου με iTunes Music Store. Το 2006 η παρουσίαση του MacBook δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανένα, παρά έκλεψε για μία ακόμα φορά τις εντυπώσεις.

Από τα Pc στο κινητό και στις ταμπλέτες

Το 2007 ο ανταγωνισμός στην αγορά των κινητών τηλεφώνων έχει κορυφωθεί με τις εταιρίες να ανεβάζουν τον πήχη του ανταγωνισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τότε για μία ακόμα φορά ανέλαβε δράση ο Στηβ Τζομπς και παρουσίασε το iPhone, το κινητό που κατέκτησε τον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε και η επανάσταση στους φορητούς υπολογιστές με την παρουσίαση της ταμπλέτας, του περίφημου iPad.

Μόνο τα προβλήματα υγείας θα τον σταματούσαν

Από το 2000 όμως η μοίρα επεφύλασσε στον ηγέτη της Apple την πιο δυσάρεστη έκπληξη. Οι γιατροί διέγνωσαν πως πάσχει από καρκίνο. Το 2004 όταν ανακοίνωσε πως έχει καρκίνο στο πάγκρεας και ξεκίνησε θεραπευτική αγωγή, κάτι που τον ανάγκασε να αποχωρήσει για λίγο όμως από την εταιρεία. Επέστρεψε δριμύτερος με νέες ιδέες και νέο όραμα. Το 2009 όμως αναγκάζεται να εγκαταλείψει εκ νέου την Apple για περίπου έξι μήνες, καθώς έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση ύπατος.

Και πάλι όμως γύρισε, γιατί η Apple είναι η ζωή του. Η υγεία του όμως έχει πλέον κλονιστεί και τον Ιανουάριο του 2011 αποσύρεται για μία ακόμα φορά, ενώ έχει σταδιακά ετοίμαζε το έδαφος για την διαδοχή του από τον Τιμ Κουκ, το νούμερο δύο της εταιρίας. Ο ίδιος θα αφοσιωθεί πλέονστη σύζυγο του και στα τέσσερα παιδιά του.

Στα 56 του χρόνια ο Στιβ Τζομπς και μετά από 14 χρόνια στο πηδάλιο της εταιρείας μέσα από μία λιτή, αλλά ειλικρινέστατη επιστολή γνωστοποίησε την παραίτηση του προς το διοικητικό συμβούλιο της.

«Πάντα έλεγα πως αν έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως διευθυντής της Apple, θα είμαι ο πρώτος που θα το πω. Δυστυχώς αυτή η μέρα ήρθε. Παραιτούμαι από γενικός διευθυντής της Apple. Πιστεύω πως οι πιο λαμπρές και καινοτόμες ημέρες για την Apple θα έρθουν. Και περιμένω με ανυπομονησία για να δω και να συμβάλω σε αυτήν την επιτυχία από ένα νέο ρόλο»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ