Ιστορική συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Ιστορική συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε την Παρασκευή στην Κούβα, κατά την έναρξη μιας περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με στόχο, όπως έχει δηλώσει, την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με παλιούς φίλους από τη σοβιετική εποχή.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, τον 87χρονο ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Κούβας, η Cupet, θα αρχίσουν την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων στη νήσο της Καραϊβικής «στο πολύ κοντινό μέλλον».

Λίγο πριν ο Πούτιν αρχίσει την εξαήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική η Rosneft και η επίσης κρατική ρωσική εταιρεία Zarubezhneft συμφώνησαν να συμβάλουν στην εξερεύνηση από την Cupet πιθανών κοιτασμάτων στην Κούβα. Στη νήσο υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία αντλείται μια περιορισμένη ποσότητα αργού, πάντως η Κούβα εξαρτάται από τη Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου.

Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη νέα ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας στον λιμένα Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.

«Θέλω να τονίσω ότι δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Για αυτό έλαβα την απόφαση να διαγράψω το παλαιό χρέος της Κούβας από την Σοβιετική Ένωση, ύψους 35 δισ. δολαρίων. Θα διαγράψουμε το 90% του συνόλου και το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για επενδυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Κούβα είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία αυτής της ειδικής οικονομικής ζώνης κρίσιμη για την οικονομική της ανάκαμψη αλλά ως σήμερα καμιά ξένη επιχείρηση δεν έχει συμφωνήσει με την Αβάνα να δραστηριοποιηθεί εκεί.

Ιστορική συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ιστορική συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Πούτιν αναμένεται σήμερα, Σάββατο, να ταξιδέψει στην Αργεντινή και να φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αργεντινή στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο του μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Κατόπιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των αναπτυσσόμενων κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 15η και την 16η Ιουλίου στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και τη Φορταλέζα, στις ακτές στον Ατλαντικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ