Μάχη με τις φλόγες στην Κερατέα - Σε απόσταση αναπνοής από σπίτια η φωτιά [εικόνες]

Σε επιφυλακή είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς από το πρωί του Σαββάτου έχουν ξεσπάσει δύο πυρκαγιές στον νομό Κιλκίς και δύο στην Κερατέα και μία την Κύμη. Μάλιστα, η πυρκαγιά στην Κερατέα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και η μάχη με τις φλόγες είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Σακκά Κερατέας, καίγοντας ξερά χόρτα. Παράλληλα, υπάρχει και δεύτερο μέτωπο στην περιοχή Λάκιζα, το οποίο καίει χαμηλή βλάστηση και Πεύκα. Το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνεται από τους ανέμους εντάσεως 6 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή. Ωστόσο, το βράδυ η πυρκαγιά περιορίστηκε σε μία χαράδρα.

Σημειώνεται ότι αρχικά, τα μέτωπα στην Κερατέα ήταν τρία. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν αμέσως υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη θέση Προφήτης Ηλίας στις 15.30, όμως μαίνεται στο μέτωπο της Σάκας και της Λάκιζας. H πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη θέση Σάκα στις 14:55 και η δεύτερη στις 15:26 στη θέση Λάκιζα.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα και έξι οχήματα ΟΤΑ, ενώ μέχρι και τις 21.05 βοηθούσαν στην κατάσβεση και δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε η φωτιά να πλησιάσει τα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, τα οποία προς το παρόν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν υποστεί ζημιές, αν και οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε κάποια κτίρια.

Για αρκετή ώρα, απειλούνταν σπίτια στον οικισμό Λουτρό, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία έχει υποστεί υλικές ζημιές από τις φλόγες ένα μαντρί κι ένα παράπηγμα, ενώ υπάρχουν αναφορές, που ακόμη όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, για εκτεταμένες ζημιές σε δύο σπίτια.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τις 21.30, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε πως σε κίνδυνο βρίσκονται κατοικημένες περιοχές και πως δύο, ενδεχομένως και τρεις, κατοικίες στον οικισμό Λουτρό, κοντά στη Δεψέλιζα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Και παρά το γεγονός ότι αυτή την ώρα στην περιοχή επικρατεί άπνοια, ο κ. Λεβαντής εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές αναζωπυρώσεις, καθώς μετά τη δύση του ηλίου έχουν σταματήσει οι ρίψεις νερού των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Κερατέας εκφράζει υπόνοιες για εμπρησμό, καθώς η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία, τις θέσεις Λάκιζα, Σακκά και τη Χαράδρα Ωβριοκάστρου, και ανέφερε ότι η πρώτη εικόνα είναι πως καταστρέφεται ό,τι γλύτωσε από τις φωτιές του 1985.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση γύρω στις 19.00, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας είπε πως τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, καθώς σημειώνονται συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, κάτι που προκαλεί αναζωπυρώσεις αλλά και αλλαγή στην κατεύθυνση των πύρινων μετώπων.

Λόγω της φωτιάς στην Κερατέα, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Νομό Αττικής. Επίσης, έχει κλείσει η επαρχιακή οδός από Κερατέα προς Λαύριο.

Για την ώρα δεν προβλέπεται σχέδιο εκκένωσης του οικισμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καθώς οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και τα αεροσκάφη που επιχειρούν, κάνουν τους υπεύθυνους να είναι σχετικά αισιόδοξοι.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ

Φωτογραφία από το μέτωπο στην Κερατέα, που αναρτήθηκε στον Τwitter από τον @NickMalkoutzis

Η φωτιά στην Κερατέα όπως φαίνεται από την παραλία του Σχοινιά. Τη φωτογραφία ανέβασε στο Twitter ο χρήστης @mrklaga

Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11.40 και στο Αλιβέρι Κύμης, στην περιοχή Λέπουρα, σε δύσβατη χαράδρα με χαμηλή βλάστηση. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρα, τρία οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Πηγή φωτό: evianews.gr

Τέλος, περίπου 1000 στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών κάηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10:30 στο Πεδινό του Κιλκίς και η οποία κατασβέστηκε έπειτα από πολύωρη επιχείρηση στην οποία μετείχαν 32 πυροσβέστες και 13 οχήματα της Πυροσβεστικής. Ενώ, μία άλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.40 σε άλλη αγροτική περιοχή στα Μπακέικα, τέθηκε λίγο πριν τις 18.00 υπόμερικό έλεγχο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ