Απολογισμός από το Χαμόγελο του Παιδιού: Στήριξη σε 57.056 παιδιά - iefimerida.gr

Απολογισμός από το Χαμόγελο του Παιδιού: Στήριξη σε 57.056 παιδιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον απολογισμό των δράσεων του το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής το Χαμόγελο του Παιδιού.

Όπως σημειώνει το Vima.gr τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος δείχνουν το εύρος της δράσης του, αλλά και το μέγεθος του προβλήματος με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά ή με εκείνα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Σήμερα δεν θα σας παρουσιάσουμε απλά τα στατιστικά στοιχεία. Μέσα από αυτά τα στοιχεία θα αντιληφθεί ο κόσμος την τεράστια ανάγκη των παιδιών της Ελλάδας σήμερα» είπε ο κ.Γιαννόπουλος αναφερόμενος και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χαμόγελο. «Κάποιος πριν από περίπου τρία χρόνια μάς είχε πει να κόψουμε κάποιες δράσεις αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε παιδιά από τις δράσεις μας. Πρέπει να συνεχίσουμε την πανελλαδική μας δράση χωρίς εκπτώσεις αλλά με την ίδια ποιότητα, γιατί πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένα παιδί».

Τους πρώτους μήνες του 2014 υποστηρίχθηκαν 57.056 παιδιά πανελλαδικά ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 είχαν υποστηριχθεί 30.088 παιδιά, πρόκειται για μια αύξηση 89,63%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 μέσω των δράσεών του ο οργανισμός βρέθηκε δίπλα σε 63.299 παιδιά, 41.897 παιδιά το 2012 και 23.202 παιδιά το 2011, δηλαδή αύξηση 172,8%.

117.850 κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία η εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056, η καρδιά του οργανισμού, τους πρώτους έξι μήνες του 2014 δέχθηκε 117.850 κλήσεις, από τις οποίες 16.147κλήσεις αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα παιδιών τα οποία χειρίστηκε το «Χαμόγελο». Αντιμετώπισαν 64 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης και κατέγραψαν 284 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης στοιχεία τα οποία αφορούν σε 101 και 548 παιδιά αντίστοιχα.

310 παιδιά σε 11 σπίτια της οργάνωσης

Σήμερα το «Χαμόγελο» μετρά 11 σπίτια στα οποία διαμένουν 310 παιδιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε ο οργανισμός δέχθηκε 63 αιτήματα φιλοξενίας που αφορούσαν σε 112 παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Επίσης στις 3 μονάδες ημερήσιας φροντίδας στον Πύργο Ηλείας, στον Μύτικα Ευβοίας και στα Καλύβια Αγρινίου συμμετείχαν 53 παιδιά με την πλειονότητα των παιδιών (83%) να συμμετέχουν λόγω κοινωνικών αιτιών.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 27.120 παιδιά στο πλαίσιο 340 επισκέψεων σε όλη την χώρα στις οποίες συμμετείχαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και ελεύθερο κοινό.

Επιπλέον, 1.668 άτομα απευθύνθηκαν στον οργανισμό για υπηρεσίες συμβουλευτικής, 110 πραγματοποίησαν συνεδρίες ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά έλαβαν συμβουλευτική δια του τηλεφώνου.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι του Χαμόγελου προσέφεραν στήριξη σε 453 παιδιά (κάλυψη 1.105 αιτημάτων) με σοβαρά προβλήματα υγείας, από το σύνολο των παιδιών μάλιστα το 37% ήταν ανασφάλιστα.

Προληπτική ιατρική και προσφορά αγαθών

Παράλληλα το «Χαμόγελο» πραγματοποίησε δράσεις προληπτικής ιατρικής σε 21 δήμους σ' όλη την Ελλάδα με τις τρεις κινητές μονάδες του (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Οδοντιατρική, Ακουολογική/Οφθαλμολογική) και εξυπηρέτησε 10.202 παιδιά που έχρηζαν ιατρικού ελέγχου. Ενώ τα 5 ασθενοφόρα του Χαμόγελου, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΚΑΒ, διακόμισαν 527 παιδιά.

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος μεταξύ άλλων τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη ιατρικής πρόληψης όχι μόνο τα ανασφάλιστα αλλά και εκείνα των οποίων οι γονείς έχουν την οικονομική ευχέρεια.

Και στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνεχίζει να προσφέρει την ζεστασιά και την φροντίδα του στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου εθελοντές του οργανισμού απασχολούν δημιουργικά παιδιά που πρόκειται να ταξιδέψουν. Μάλιστα σε αυτούς τους έξι μήνες απασχολήθηκαν 2.052 παιδιά. Ενώ 4.558 παιδιά σε 6 νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα απασχολήθηκαν δημιουργικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ