Reuters: Η Ελλάδα έπεσε στην περίπτωση -Λάθος ημέρα διάλεξε να βγει στις αγορές - iefimerida.gr

Reuters: Η Ελλάδα έπεσε στην περίπτωση -Λάθος ημέρα διάλεξε να βγει στις αγορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν το πρώτο σημαντικό επεισόδιο που ήρθε από περιφερειακή αγορά (την Πορτογαλία εν προκειμένω) για να θυμίσει στις αγορές και στους Ευρωπαίους πως ψήγματα της κρίσης εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η αδυναμία της πορτογαλικής Banco Espirito να καλύψει μέρος του χρέους της, δημιουργησε μια ολόκληρη δίνη σε χρηματιστήρια και αγορές και πήρε... αμπάριζα και το 3ετές ομόλο του ελληνικού δημοσίου. Κάνοντας μια αποτίμηση της κίνησης την Πέμπτη, το Reuters καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έπεσε στην περίπτωση. Ή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, διάλεξε λάθος ημέρα για να κάνει την έξοδό της.

Η ζήτηση προς το ομόλογο, αν και διαφαινόταν πως θα ήταν εκπληκτική, τελικώς κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Από τα 3 δισ. ευρώ που ήταν ο μαξιμαλιστικός στόχος της Ελλάδας, άγγιξε με δυσκολία τα μισά.
Ο Guido Barthels, επικεφαλής επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, αν και αρχικά είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του 3ετους ελληνικού ομολόγου και ήταν αποφασισμένος να μπει στο παιχνίδι, τελικά έκανε πίσω λόγω των όσων συνέβησαν στην Πορτογαλία.
Έτσι αποφάνθηκε: «Δεν είναι μια καλή ημέρα για να έρθει στην αγορά η Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, δεν θα ήταν λογικό και ορθό να αγγίξει κανείς το ελληνικό ομόλογο».

Πάντως, οι άνθρωποι των αγορών λένε πως δεν πρόκειται για κάποιο συστημικό πρόβλημα και μάλλον υπερεκτιμήθηκε η... ρωγμή στην Πορτογαλία και στη συνέχεια στην Ισπανία. Μάλλον, η προηγούμενες κρίσεις, έκαναν τους πάντες αρκετά επιφυλακτικούς και ίσως υπερβολικούς στις αντιδράσεις τους.

Ο Martin Harvey, διευθυντής του Ευρωπαϊκών ομολόγων του επενδυτικού ομίλου Threadneedle επισημαίνει: «Η κατάσταση στην Πορτογαλία μας υπενθύμισε πως κάποιες μικρο-κρίσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στις περιφερειακές χώρες λόγω των βαθιών διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουν οι οικονομίες τους».

Το ελληνικό ομόλογο πωλήθηκε με απόδοση 3,50%, το κατώτερο άκρο της καθοδήγησης των τιμών από το 3,50 έως 3,625%. Ακόμα και έτσι ήταν υψηλότερο αλλά 10ετή ομόλογα της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, αναλυτής της RBS: «Είδαμε να γίνονται ισχυρές πωλήσεις προς την Ιρλανδία. Είναι φανερό πως όταν συμβαίνει κάτι σε μια χώρα, η αγορά κινείται περισσότερο από τους άλλους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ