Φοροδιαφυγή στη Βρετανία: Αστέρες, δικηγόροι, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί έκρυψαν δισ. στερλίνες [εικόνες] - iefimerida.gr

Φοροδιαφυγή στη Βρετανία: Αστέρες, δικηγόροι, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί έκρυψαν δισ. στερλίνες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οχι, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Χιλιάδες «λαμπεροί» Βρετανοί, όλοι τους μέλη της υψηλής κοινωνίας, «έκρυψαν» έσοδα ύψους δισ. στερλινών από το Δημόσιο στο πλαίσιο ενός οργίου φοροαποφυγής, από τα «μεγαλύτερα» και «επιθετικότερα» που έχουν καταγραφεί.


Η υπόθεση ή μάλλον οι υποθέσεις, καθώς πρόκειται για περισσότερες από μία, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας της παρουσίας ηχηρών ονομάτων μεταξύ των φοροφυγάδων, αλλά και επειδή η πληγή της φοροαποφυγής υπολογίζεται πως κοστίζει στη βρετανική οικονομία περίπου 5 δισ. στερλίνες (6,3 δισ. ευρώ) ετησίως.

Οι «Times» του Λονδίνου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ρίχνουν φως στο όργιο που λάμβανε χώρα μέσω της εταιρείας «Mercury Tax Group» και στο οποίο εμπλέκονται περί τα 1.600 άτομα.

Ο λόγος για μία υψηλά ιστάμενη ομάδα από επιχειρηματίες, γιατρούς, χρηματοδότες κομμάτων, δικηγόρους, ποδοσφαιριστές, παρουσιαστές στη δημόσια τηλεόραση, αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος, δικαστές κ.ά.

Επαιρναν προγράμματα φοροδιαφυγής!

Το πλήθος των υπόπτων για φοροδιαφυγή αυξάνεται σημαντικά εάν στους παραπάνω 1.600 προστεθούν και οι 1.300 επιφανείς πελάτες άλλης μίας εταιρείας «φορολογικά αποτελεσματικών επενδύσεων» με την επωνυμία «Ingenious Media», ενώ συνολικά ο αριθμός των Βρετανών που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε αμφιλεγόμενα προγράμματα φοροαποφυγής ανέρχεται σε περίπου 33.000.

Μεταξύ αυτών που παρουσιάζονται να έχουν «μαγειρέψει» τις φοροαπαλλαγές τους ξεχωρίζουν παγκοσμίου φήμης αστέρες της σόουμπιζ όπως: ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, ο ηθοποιός και... ιππότης σερ Μάικλ Κέιν, οι ποδοσφαιριστές Ντέιβιντ Μπέκαμ και Γουέιν Ρούνεϊ, ο τραγουδιστής Γκάρι Μπάρλοου, ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Γουέμπερ κ.ά.

Φοροδιαφυγή στη Βρετανία: Αστέρες, δικηγόροι, ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί έκρυψαν δισ. στερλίνες [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Συγκεκριμένα, οι περίπου 1.600 πελάτες της «Mercury Tax Group» κατηγορούνται πως την περίοδο 2005-2009 «έκρυψαν» έσοδα συνολικά 1,2 δισ. στερλινών (1,5 δισ. ευρώ) από τη Βασιλική Υπηρεσία Προσόδων και Τελωνείων (HMRC).

Πώς στηνόταν το κόλπο

Αν και περίπλοκο λογιστικά, το «κόλπο» της «Mercury», το οποίο μάλιστα έφερε τον τίτλο «Liberty», είχε μία συγκεκριμένη στρατηγική: Βοηθούσε τους πελάτες να παρουσιάζουν «τεχνητές ζημίες» σε επενδύσεις που είχαν κάνει εκτός των βρετανικών συνόρων, τις οποίες «ζημίες» εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν πίσω στην πατρίδα ως αιτία φοροαπαλλαγών.
Με αυτόν τον τρόπο ήταν σαν να μειώνουν τεχνητά τα πραγματικά τους έσοδα και να γλιτώνουν φόρο, χωρίς ωστόσο στην πραγματικότητα να έχουν χάσει λεφτά. Κάπως έτσι ο Τζορτζ Μάικλ «έκρυψε» 6,2 εκατ. στερλίνες και ο σερ Μάικλ Κέιν τουλάχιστον 600.000 στερλίνες.

Η «Mercury» εκμεταλλευόταν κάποια παραθυράκια στη βρετανική φορολογική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι Βρετανοί δεν καλούνταν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα από μερίσματα, και υπό αυτήν την έννοια η πρακτική της ήταν τυπικά νόμιμη. Η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε κάποια από αυτά τα παραθυράκια το 2009, με αποτέλεσμα τα «μαγειρέματα» να λάβουν τέλος.

Οι βρετανικές αρχές, ωστόσο, πλέον διεκδικούν τα χρωστούμενα και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης (για τον Μάρτιο του 2015).

Παράλληλα τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει και άλλη μία παρόμοια υπόθεση, αυτή της «Ingenious Media», η οποία υποσχόταν φοροελαφρύνσεις σε όποιον επέλεγε να επενδύσει στη βιομηχανία του κινηματογράφου, πράγμα που έκαναν μεταξύ άλλων οι ποδοσφαιριστές Μπέκαμ, Ρούνεϊ και Τζέραρντ.

Θα κληθούν να πληρώσουν

Η εκδίκαση της υπόθεσης «HMRC εναντίον Ingenious Media» ξεκινάει τον Νοέμβριο. Σύμφωνα, ωστόσο, με νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζορτζ Οζμπορν, όλοι όσοι έχουν επενδύσει σε «προγράμματα φοροαποφυγής» θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα (πάνω από 520 εκατ. στερλίνες) προκαταβολικά, κοινώς πριν από τις επερχόμενες δίκες.

Εάν τελικώς οι εταιρείες μέσω των οποίων έκαναν τις επενδύσεις δικαιωθούν στο δικαστήριο, τότε οι έκτακτες φορολογικές εισφορές που κατέβαλαν θα τους επιστραφούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ