Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από την έκδοση τριετούς ομολόγου - iefimerida.gr

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από την έκδοση τριετούς ομολόγου

Το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται τελικά το ποσό που άντλησε το υπουργείο Οικονομικών από το σύνολο 3 δισ. ευρώ που εγγράφηκε στα βιβλία προσφορών για το 3ετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5% (τοκομερίδιο 3,375%).Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η άντληση του συγκεκριμένου ποσού έγινε παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας (αναταράξεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική «υγεία» την πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo).

Οπως δε επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας (παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε), είναι το γεγονός ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου. Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι το yield (απόδοση) θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές)».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προστίθεται, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της, που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και έτσι συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ