Δώστε όνομα στoυς πλανήτες: Πρωτοποριακός διαγωνισμός από τη διεθνή αστρονομική ένωση

Επειδή ακόμα και οι αστρονόμοι έχουν κουραστεί από τις πλανητικές ανακαλύψεις με ονόματα που μόνο ένα ρομπότ θα μπορούσε να θυμηθεί, την Τετάρτη, η Διεθνής Αστρονομική Ενωση (IUA), ανακοίνωσε ένα νέο παγκόσμιο διαγωνισμό για την ονοματοδοσία νέων εξωπλανητών.

O διαγωνισμός NameExoWorlds προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να ψηφίσει ονόματα για 305 πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια. Τα ονόματα που θα επιλεχθούν θα ανακοινωθούν σε επίσημη τελετή το 2015.

Από το 1919, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση υπήρξε ο επίσημος φορέας ονομασίας μεταξύ των επαγγελματιών αστρονόμων για νέες ανακαλύψεις στους ουρανούς. Μάλιστα, το 2006, η οργάνωση πρότεινε να ανακηρυχθεί ο Πλούτωνας πλανήτης νάνος.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από χίλιους εξωγήινους κόσμους. Ο νέος διαγωνισμός της IAU θα ψάξει για ονόματα για πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πριν από το 2008 και προς το παρόν έχουν όνοματα όπως HD 183263 b, δανεισμένα από τεχνικούς καταλόγους αστέρων.

Τα ονόματα που θα επιλεχθούν από τον διαγωνισμό δεν θα αντικαταστήσουν τις επιστημονικές ονομασίες, οι οποίες ήδη υπάρχουν για όλους τους εξωπλανήτες και τα άστρα τους, αλλά θα αποτελούν τη «δημόσια ονομασία» τους, όπως αναφέρεται στον διαγωνισμό.

Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στην ψηφοφορία πατώντας εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ