To άκρον άωτον της λογοκρισίας στην Κίνα -Απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να βγάζουν αδημοσίευτες πληροφορίες - iefimerida.gr

To άκρον άωτον της λογοκρισίας στην Κίνα -Απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να βγάζουν αδημοσίευτες πληροφορίες

To άκρον άωτον της λογοκρισίας στην Κίνα -Απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να βγ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν θεωρήθηκε ποτέ η πατρίδα της ελευθεροτυπίας, αλλά αυτό που συμβαίνει πλέον στην Κίνα δεν έχει προηγούμενο στα ιστορικά της λογοκρισίας. Οταν διάβασαν τις νέες οδηγίες της κυβέρνησης, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ξύνουν απορημένοι το κεφάλι τους. Γιατί πώς να ερμηνεύσουν την απαγόρευση δημοσίευσης αδημοσίευτων πληροφοριών; Μήπως αυτή δεν είναι η ουσία της δουλειάς τους;

Κι όμως, αυτή είναι μία από τις οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζουν πλέον πιστά οι ρεπόρτερ στην Κίνα. Σε μία νέα ευρεία προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων, η κυβέρνηση- μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείο Xinhua- τους ανακοίνωσε τους νέους κανονισμούς. Σύμφωνα με αυτούς, απαγορεύεται τα ΜΜΕ να διαδίδουν «διάφορες πληροφορίες, υλικό και ειδησεογραφικό προϊόν που οι δημοσιογράφοι μπορεί να βρουν κατά την εργασία τους, ανάμεσά τους κρατικά μυστικά, εμπορικά μυστικά και αδημοσίευτες πληροφορίες». Επιπλέον, το υπουργείο Τύπου απαγόρευσε την «αντιγραφή, εγγραφή ή αποθήκευση κρατικών μυστικών».

Η ανάγνωση των οδηγιών βέβαια μόνο περισσότερες απορίες δημιούργησε. Πέρα από την αοριστία των «κρατικών μυστικών», που κανείς δεν μπορεί να διευκρινίσει, υπάρχουν και οι «αδημοσίευτες πληροφορίες». Υποτίθεται πως η μάχη που δίνουν οι ρεπόρτερ είναι ακριβώς για αυτό το σκοπό, προκειμένου να δώσουν στο κοινό στοιχεία που δεν είναι γνωστά. Οχι στην Κίνα όμως όπως φαίνεται.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται περίεργα για τις περισσότερες χώρες της Δύσης, αλλά εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αλλωστε, πρόκειται για τη χώρα στην οποία αρκετές φορές οι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί πίσω από τα κάγκελα ενός κελιού. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι ρεπόρτερ λαμβάνουν καθημερινά κυβερνητικές οδηγίες για τα ζητήματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν, ενώ- σύμφωνα με το TΙΜΕ- τους απαγορεύεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες σε ξένα μέσα ή να δημοσιεύουν υλικό στα social media.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ