Καλόμαθε ο Σνόουντεν στη Ρωσία -Ζήτησε παράταση της άδειας παραμονής του στη χώρα

Ενας χρόνος έχει περάσει από τη στιγμή που ο Εντουαρντ Σνόουντεν ξεκινούσε το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ, με ενδιάμεσο σταθμό τη Μόσχα και άγνωστο τελικό προορισμό. Ο 31χρονος πρώην εργαζόμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) καταζητούνταν στην πατρίδα του για κατασκοπεία και έψαχνε απεγνωσμένα τη χώρα που θα του έδινε άσυλο. Αυτή η περιπέτεια μπορεί να ξεκινήσει ξανά τις επόμενες εβδομάδες.

Επειτα από παραμονή του για ένα μήνα στο αεροδρόμιο της Μόσχας, η Ρωσία του είχε δώσει τελικά άδεια παραμονής στη χώρα και από τότε κρύβεται σε αυτή. Η άδεια όμως λήγει τον Αύγουστο και για αυτό το λόγο ο Σνόουντεν έκανε ήδη αίτηση για παράταση της διαμονής του εκεί, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσέρενα.

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των ΗΠΑ, θα περιμένει την απάντηση από τη μεταναστευτική υπηρεσία της Ρωσίας. Ο Σνόουντεν δεν έχει διαβατήριο- το ακύρωσαν οι ΗΠΑ- και η αρχική του επιθυμία, όταν αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ πέρυσι, ήταν να καταλήξει στη Λατινική Αμερική, αλλά δεν τα κατάφερε. Πάντως, τον Ιούνιο ο 31χρονος υπέβαλε εκ νέου αίτημα για άσυλο στη Βραζιλία και δήλωσε πως θα ήταν ευτυχής αν πήγαινε σ' αυτή τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ