Το «ενεργειακό παιχνίδι» αλλάζει -Αλληλεξαρτήσεις μεταξύ κρατών, ενεργειακός πατριωτισμός, απληστία, φόβος - iefimerida.gr

Το «ενεργειακό παιχνίδι» αλλάζει -Αλληλεξαρτήσεις μεταξύ κρατών, ενεργειακός πατριωτισμός, απληστία, φόβος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε η Deloitte oil, οι επιπτώσεις από τη βορειοαμερικανική ενεργειακή επανάσταση θα αλλάξουν το «ενεργειακό παιχνίδι» μετατρέπωντας τους μεγάλους εισαγωγείς σε εξαγωγείς. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα κάτι που θα αλλάξει ιδιαιτέρως το γεωπολιτικό τοπίο και θα δημιουργήσει μεγάλες αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των κρατών.

Η εν λόγω έκθεση εστιάζει στην ανάπτυξη κάποιων μετώπων αλλά και στον περιορισμό άλλων, καθώς κάποιες κατηγορίες καυσίμων αυξάνονται ενώ άλλες μειώνονται. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η έκθεση και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των συνόρων ως τρόπο ανταπόκρισης στις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Τα πέντε βασικά θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση της deloite

Παγκόσμια ενέργεια – Η βορειοαμερικανική επανάσταση

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι ΗΠΑ θα γίνουν ένας καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου ως το τέλος της δεκαετίας.

Ενεργειακές προμήθειες – Νέες πηγές, νέα γεωπολιτικά δεδομένα

Για περισσότερο από ένα αιώνα η Ρωσία και ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών έχουν το μονοπώλιο. Όμως το γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει καθώς νέοι προμηθευτές μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Ενεργειακός πατριωτισμός – Απληστία, φόβος και υπερηφάνεια

Ο ενεργειακός πατριωτισμός προέρχεται από τρία βασικά κίνητρα: της επιθυμίας για πλούτο,την επιθυμία για εξασφάλιση της ενέργειας που ενέχει και τον φόβο καθώς οι κοινωνίες είναι εξαρτημένες από την ενέργεια και τέλος την επιθυμία για διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας στις πηγές ενέργειας για λόγους εθνικής ανάπτυξης.

Μια αλλαγή στην παγκόσμια τάξη -καθαρότερα καύσιμα

Όλοι τείνουν προς καθαρότερα καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο. Στη Βόρεια Αμερική, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο αλλά και η Ιαπωνία σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στη σύνθεση των ενεργειακών πηγών. Όπως είναι λογικό και στην Ευρώπη θα προωθηθεί μελλοντικά η υιοθέτηση καθαρότερων καυσίμων παρά κάποιες πρόσφατες υπαναχωρήσεις σχετικά με τις πιο κοστοβόρες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα μεγάλα έργα πετρελαιοειδών και αερίου αναζητούν νέες στρατηγικές διαχείρισης έργων

Τα αποθεματικά μεγάλων έργων πετρελαιοειδών και αερίου, τα οποία ισοδυναμούν με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαιοειδών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες : τα παραδοσιακά, τα νέας γενιάς και τα αντισυμβατικά. Τα παραδοσιακά έργα περιλαμβάνουν παράκτια έργα, έργα σε αβαθή ύδατα, έργα βαρέως πετρελαίου, τα νέας γενιάς περιλαμβάνουν έργα για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, αέριο προς υγρά (GTL), έργα βαθέων υδάτων και τα έργα στην Αρκτική, και τα αντισυμβατικά έργα αφορούν στο σχιστολιθικό αέριο,στο έγκλειστο πετρέλαιο και στους πετρελαιοφόρους αμμόλιθους στον Καναδά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ