«Φρένο» στις απεργίες βάζει η κυβέρνηση -Κόβονται και τα προνόμια των συνδικαλιστών - iefimerida.gr

«Φρένο» στις απεργίες βάζει η κυβέρνηση -Κόβονται και τα προνόμια των συνδικαλιστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρόσφατη απεργία στη ΔΕΗ φαίνεται πως επανέφερε στην κυβέρνηση τη σκέψη για άμεση αλλαγή του νόμου για τις απεργίες. Φέρεται, λοιπόν, έτοιμη να κάνει πολλές αλλαγές στον τρόπο που μπορούν οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν για απεργία, ενώ δεν αφήνει απέξω και τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, αυτές οι ριζικές αλλαγές αναμένεται να έρθουν με τη μορφή νόμου προς τα τέλη του 2014. Το θέμα αυτό, μαζί με τις διατάξεις που θα αφορούν τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, την επαναφορά του λοκ-άουτ και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, αναμένεται εξάλλου να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο της Τρόικας που θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έως το τέλος του έτους αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αν και ήδη στα σχέδια αυτά έχει εκφράσει τη διαφωνία του το ΠΑΣΟΚ.

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις
Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ)
Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης

3. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων
Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων

4. Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών
Το καθεστώς θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.

Στρατούλης: «Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού»

Σε σχόλιο του για τις προωθούμενες αλλαγές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού.

Παρατίθεται η δήλωση:

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων "επενδυτών" μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.

»Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

»Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ