Βενιζέλος: Ανήθικο να θέτουν ορισμένοι θέμα ηγεσίας - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Ανήθικο να θέτουν ορισμένοι θέμα ηγεσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ως νέο εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνουν οι εκλογές, να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι, δηλαδή το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι εθνικά επιτρεπτό να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά την αναφορά του στις εκλογές, μίλησε για παράγοντες της παράταξης οι οποίοι «υπονόμευσαν την προσπάθειά μας» και ανέφερε ότι υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη, στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και στελέχη που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά». Πρόκειται, είπε, για «δήθεν αντίθεση που δεν υπάρχει», και πρόσθεσε ότι η «Ελιά» είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τον κορμό της.

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σημείωσε πως αυτή ήταν η αιτία να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το βάρος της κρίσης και συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας: "Να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αξιολογήσουμε και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό".

Επίσης, έστειλε μηνύματα στην εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάποια στελέχη υπονόμευσαν την προεκλογική προσπάθεια του κόμματος, ενώ για μια ακόμη φορά εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, αρχικά στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος είπε πως κερδήθηκε το ζήτημα της σταθερότητας στις εκλογές του Μαΐου και σημείωσε πως το στοίχημα αυτό κερδήθηκε "χάρη στη δική μας αντοχή".

Αναφερόμενος στα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αναζοπυρώσει τη στρατηγική της εφόδου και να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης, ο ελληνικός λαός απάντησε αρνητικά. Μιλώντας για το μικρό ποσοστό της Ελιάς, είπε πως "πρόκειται για ποσοστό ανάγκης" και υπογράμμισε ότι η κρίση έχει προκαλέσει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία.

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε ακόμα μία φορά να επιτεθεί σε όσους τον αμφισβητούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ανήθικες συμπεριφορές στελεχών της παράταξης, "που υπονόμευσαν την προσπάθειά μας".

Παρ' όλα αυτά, είπε, το ποσοστό που πέτυχε η Ελιά δίνει πολιτικό και εθνικό χρόνο, ενώ, αν είχαν επαληθευθεί όσοι προσδοκούσαν την ταπείνωση της παράταξης, τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

Λίγο πιο κάτω στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι καθένας κρίνεται σύμφωνα με τις πράξεις του και το πολιτικό ήθος, καθώς και ότι είναι διαφορετικό κάποιος να είναι ανοιχτά εχθρικός και διαφορετικό ύπουλα υπονομευτικός.

Τονισε πως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η κατάρα της εσωστρέφειας -"έχουμε ροπή σε αυτό" είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πως η ηγεσία της παράταξης είναι ηγεσία εθνικής ανάγκης, όχι πολυτέλειας και ότι η υποχρέωσή του είναι να ανταποκριθεί στο ρόλο που του ανέθεσε η βάση της παράταξης.

Μάλιστα, ανέφερε πως είναι κωμικό να γίνονται κριτές οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι.

Σε ότι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε πως αξίζει να υπογραμμιστεί πως σε πολλές περιπτώσεις οι δυνάμεις που στηρίχθηκαν από την Ελιά/ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο δεύτερο γύρο, έχοντας απέναντί τους, τους υποψηφίους της ΝΔ και ως εκ τούτου, συμπέρανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, επισήμανε πως δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Ελιά, πως όλοι είναι ΠΑΣΟΚ, η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό η επανασυσπείρωση είναι μεγάλη υπόθεση, ενώ, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελιά, είπε πως είναι ένα κεκτημένο για το ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με το κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό, είπε πως έχει συγκροτηθεί μια ομάδα μέσα στην κυβέρνηση στελεχωμένη από πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, υψηλού επιπέδου.

Σημείωσε πως τον ίδιο τον ενδιαφέρει η κυβέρνηση να λειτουργεί ως συνταγματικό όργανο και ότι δίνει μεγάλη σημασία στο προοδευτικό πρόσιμο. Τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τον καταναγκασμό των προαπαιτούμενων -βγαίνει "από αυτή τη στρούγκα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν πρέπει να τροφοδητηθούν ξανά συζητήσεις, όπως αν χρειάζονται ή όχι νέα μέτρα ή περί δήθεν αναγκών των τραπεζών. "Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες από τους εταίρους μας" ξεκαθάρισε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι 45 μέρες μετά τις εκλογές αγωνίζεται να ξεχάσει τη στρατηγική ήττα του, αγωνίζεται να ξεχάσει το βαθύ εσωτερικό διχασμό του και δημιουργεί συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου.

Ανέφερε πως η πρότασή του για δημοψήφισμα ασκεί μια πίεση στα άλλα κόμματα και ότι γνωστοί παλαιοσυνδικαλιστές καθοδηγούν την αντιπολίτευση, που επαγγέλλεται το "νέο".

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κοινωνία θέλει τις διαρθωτικές αλλαγές και ζήτησε να αποσυνδεθεί η συζήτηση για τη "μικρή ΔΕΗ" από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος αναφέθηκε στην πρόκληση εθνικών εκλογών το 2009 από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως όλοι τότε αγωνίστηκαν γι' αυτό -μην εξαιρώντας τον εαυτό του.

Όμως, πρόσθεσε, το αποτέλεσμα ήταν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει το δυσανάλογο βάρος της κρίσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας το 1985 να αποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ιστορία διδάσκει πως κάθε φορά που υπήρξε θεσμικός εκβιασμός δεν βγήκε κερδισμένος ο υποκινητής.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο ενότητας και γι' αυτό θα πρέπει "να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αξιολογήσουμε και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό".

Αναφερόμενος στο στοίχημα της συγκρότησης ενός κεντροαριστερού πόλου, τόνισε πως η κεντροαριστερά κρίνεται στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής με στόχους την κυβερνητική σταθερότητα, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οριστική έξοδο από την κρίση και το σεβασμό των θυσιών του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ