Ο διπλός πράκτορας προκαλεί τριγμούς στις αμερικανογερμανικές σχέσεις -Τι δήλωσε η Μέρκελ - iefimerida.gr

Ο διπλός πράκτορας προκαλεί τριγμούς στις αμερικανογερμανικές σχέσεις -Τι δήλωσε η Μέρκελ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θέμα τεραστίων διαστάσεων για τις σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ έχει εξελιχθεί η αποκάλυψη πως αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν έναν αξιωματούχο των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών ως διπλό πράκτορα.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει πως οι κατηγορίες περί Γερμανού διπλού πράκτορα για λογαριασμό των ΗΠΑ, θα απειλήσουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

«Οι Αμερικανοί είναι σημαντικοί εταίροι για τη Γερμανία, φυσικά και σε οικονομικό επίπεδο, έτσι οι συνομιλίες TTIP (Διατλαντική Σύμπραξη για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις)... δεν αμφισβητούνται, ούτε υπάρχουν αμφιβολίες για την πραγματοποίηση τους», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς.

Νωρίτερα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει για το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Γερμανός εργαζόταν ως διπλός πράκτορας για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι σοβαρές και ότι, εάν αληθεύουν, αποτελούν αντίφαση με την έννοια της συνεργασίας μεταξύ εταίρων.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν τη σύλληψη 31χρονου υπαλλήλου των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών και πολιτικές πηγές, ο άνδρας παραδέχεται ότι διαβίβασε απόρρητα έγγραφα σε αμερικανικό σύνδεσμο.

«Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε θα είναι ένα σοβαρό θέμα», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και προσέθεσε «εάν οι ισχυρισμοί αληθεύουν, στα μάτια τα δικά μου θα αποτελούν σαφή αντίφαση με αυτό που θεωρώ πως πρέπει είναι μια συνεργασία πλήρους εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών (πληροφοριών) και εταίρων».

Σε αυτά περιλαμβάνονται πληροφορίες για μια κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνούσε ισχυρισμούς του πρώην τεχνικού της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Εντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ουάσινγκτον διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας παρακολούθηση στη Γερμανία, στην οποία περιλαμβάνετο και η παρακολούθηση του τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησε χθες ότι αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, η υπόθεση θα πρέπει γρήγορα να διαλευκανθεί, διευκρινίζοντας ότι έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να δώσουν «γρήγορη και σαφή» απάντηση στις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Bild».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ