fbpx Στη Βουλή η τροπολογία για το νέο γύρο κινητικότητας σε δήμους και περιφέρειες | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ

Στη Βουλή η τροπολογία για το νέο γύρο κινητικότητας σε δήμους και περιφέρειες

Στη Βουλή η τροπολογία για το νέο γύρο κινητικότητας σε δήμους και περιφέρειες
07|07|2014 | 12:24

Με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες δόθηκε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του προγράμματος της «Εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας».

Σε αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν οι υπάλληλοι στους δήμους (ΟΤΑ α' βαθμού), αλλά και οι υπάλληλοι στις περιφέρειες (ΟΤΑ β' βαθμού), μέσω αίτησης που θα καταθέσουν μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Η τροπολογία (αριθμ. 1550/83 4.7.2014) κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιτρέπεται η μετάταξη μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ α' και β' βαθμού, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των ΠΕΔ.

Προβλέπει επίσης ότι προς υποβοήθηση των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τις υπηρεσιακές ανάγκες που είχαν ζητήσει να καλύψουν οι φορείς και δεν έχουν ικανοποιηθεί. Πάντως, υπογραμμίζεται ότι η παράθεση των προς κάλυψη θέσεων θα είναι ενδεικτική και δεν θα περιορίζει τον υπάλληλο στην υποβολή αίτησης για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών φορέων υποδοχής μη συμπεριλαμβανομένων στην ανακοίνωση. Αξίζει να επισημανθεί ότι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν ζητήσει να καλυφθούν περίπου 5.000 θέσεις για την εξυπηρέτηση αναγκών τους.

Η συνέχιση του προγράμματος κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Εσωτερικών, που αναζητεί ακόμη 2.000 υπαλλήλους για να συμπληρώσει τον στόχο των 3.000 της εθελούσιας κινητικότητας στους δήμους. «Ήδη», όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών, μέχρι και τον Μάιο «περίπου 1.000 υπάλληλοι έκαναν χρήση αυτού του προγράμματος στην πρώτη φάση και τώρα εργάζονται στο δήμο της αρεσκείας τους, με νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ρητώς ότι δεν πρόκειται να μπουν ποτέ ξανά σε διαθεσιμότητα».

«Σχέδιο Β» αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου, στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται και το ενδεχόμενο υποχρεωτικών μετακινήσεων εργαζομένων προς δήμους που είναι στον ίδιο νομό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.

Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων

Μαζί με την τροπολογία για την εθελοντική κινητικότητα κατατέθηκε και τροπολογία για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών. Οπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές ως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και ώσπου να αναδειχθεί ανάδοχος να κάνουν διαπραγμάτευση με ιδιώτες για ανάθεση της μεταφοράς μαθητών. Σε αυτή τη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσες περιφερειακές ενότητες έχουν ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, το άρθρο 100 του νόμου 4182/2013 (ΦΕΚ 15 Α') προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών δεν καταρτισθούν μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους ή δεν είναι δυνατόν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκτελεσθούν, η μεταφορά γίνεται με παράταση των συμβάσεων που έχουν παραταθεί ή συσταθεί κατά το παρελθόν.

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του μεταφορικού έργου στους προσωρινούς μειοδότες για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών και την υπογραφή των συμβάσεων και όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015. Εάν οι διαγωνισμοί δεν έχουν αναδείξει προσωρινούς μειοδότες, η Οικονομική επιτροπή μπορεί να αναθέτει την εκτέλεση των δρομολογίων κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού για το ίδιο μέγιστο χρονικό διάστημα. Ορίζεται επίσης ότι με την ολοκλήρωση των αρχικών διαγωνισμών «οι συμβάσεις των προηγούμενων εδαφίων λύονται αυτοδικαίως και αζημίως».

Ως προς τη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, ο προβλεπόμενος έλεγχος των συμβάσεων ποσού ύψους τουλάχιστον 200.000 ευρώ και χωρίς ανώτατο όριο, διενεργείται από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι από το αρμόδιο κλιμάκιο.

Τέλος, αίρεται η απαγόρευση προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών, καθώς και ορισμού ημερομηνίας παραλαβής και αποσφράγισης προσφορών, σχετικά με τη μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις περιφέρειες, κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 20 Αυγούστου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ