Βενιζέλος στη Hurriyet: Αισιόδοξος για νέα ώθηση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις -Τι είπε για το Κυπριακό - iefimerida.gr

Βενιζέλος στη Hurriyet: Αισιόδοξος για νέα ώθηση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις -Τι είπε για το Κυπριακό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να «δημιουργήσουν ένα νέο μομέντουμ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα χρόνια ζητήματα της διμερούς προστριβής», δηλώνει σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δηλώνει αισιόδοξος για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας και δείχνει βέβαιος πως η σταθεροποίησή τους θα παίξουν έναν σταθεροποιητικό ρόλο για ολόκληρη την περιοχή.

«Σε μία περίοδο αβεβαιότητας και περιφερειακής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνοτουρκική συνεργασίας είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που πρέπει να διαφυλαχθεί, διότι είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες μέχρι το τέλος του έτους Ελλάδα και Τουρκία να διεξάγουν την τρίτη από τον Μάρτιο του 2013, συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας σε Ανώτατο Επίπεδο.

«Θεωρώ ότι είναι θετικό το ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που ακόμα κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητήσουμε θέματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενόσω θα ψάχνουμε παράλληλα τρόπους να αναβαθμίσουμε τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς - κυρίως στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αυτό ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην τουρκική εφημερίδα.

Σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις περιφερειακές εξελίξεις μετά την «Αραβική Άνοιξη» ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, να συνεχίσει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εντείνει τις προσπάθειές της να εναρμονιστεί την εξωτερική της πολιτική με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

Κυπριακό και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Από το τραπέζι της συζήτησης δεν έλειψε και το φλέγον θέμα του Κυπριακού για το οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι οι Κύπριοι περιμένουν μία «θετική απάντηση» από τους Τουρκοκύπριους στις πρόσφατες προτάσεις τους.

«Πάγια θέση μας είναι ότι μια συμφωνημένη, ολοκληρωμενη, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαια λύση μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στην παρούσα φάση, περιμένουμε την ανταλλαγή προτάσεων και από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα (που περιλαμβάνονται) στις συνομιλίες, όπως έχει συμφωνηθεί. Θεωρούμε επίσης πως θα ήταν θετικό αν υπήρχε ευνοϊκή ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά στις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν από τον Κύπριο πρόεδρο (Νίκο) Αναστασιάδη για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με επίκεντρο το άνοιγμα της Αμμόχωστου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Προφανώς, η εφαρμογή του πολυαναμενόμου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Άγκρυας και η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσουν σημαντικό μομέντουμ για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινά αυτή την προοπτική αρκεί η Τουρκία να ικανοποιεί τις ενταξιακές της υποχρεώσεις».

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνέδεσε τη λύση στο κυπριακό με την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, την έμπρακτη συμμόρφωση προς την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων -συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και τον δικαιωμάτων των μειονοτήτων- είναι προϋποθέσεις για την ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας' προϋποθέσεις που όλα τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει».

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε πως για τη λύση στο Κυπριακό «δεν ενδιαφέρεται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ