«Θερμό επεισόδιο» Παπανδρέου - Παπουτσή

«Θερμό» επεισόδιο συνέβη στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και του... πρωθυπουργού με αφορμή την τύχη του υπουργείου Ναυτιλίας και ειδικότερα με του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Παπουτσής, ενοχλημένος από την συνέντευξη που έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χάρης Παμπούκης, με την οποία ζητούσε την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και την ένταξη του σε αυτό του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής (σώματα τα οποία έχουν υπαχθεί πλέον στο Προσασίας του Πολίτη), ζήτησε να μάθει αν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού κάτι τέτοιο, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει και για «υπονόμευση».

Μάλιστα επιχειρηματολόγησε τονίζοντας ότι πρέπει να επαναβεβαιωθεί «η στήριξη της πολιτικής του πρωθυπουργού την οποία έχουμε ορίσει εδώ και δύο χρόνια για την πολιτική χροιά του Λιμενικού Σώματος πάνω στην οποία δουλεύουμε». Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απάντησε αορίστως λέγοντας πως πρέπει να τα δουν αυτά οι συναρμόδιοι υπουργοί. «Μα τα είδαμε πρόεδρε!» απάντησε ο κ. Παπουτσής ο οποίος έκανε σύμφωνα με πληροφορίες- σκληρή επίθεση σε όσους επιχειρούν «υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης σε άλλα κυβερνητικά στελέχη» αναφερόμενος εμμέσως έτσι στον κ. Παμπούκη ο οποίος απουσίαζε από το υπουργικό συμβούλιο.

«Εγώ δεν θέλω να είστε κολλημένοι με τις καρέκλες σας και το αντικείμενο σας. Η δουλειά είναι συλλογική» φέρεται να απάντησε ενοχλημένος ο κ. Παπανδρέου.

«Κάποιοι είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπεια μας, πρόεδρε» απάντησε σε εξίσου υψηλούς τόνους ο κ. Παπουτσής σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στο «θερμό» διάλογο παρενέβη και ο νυν προϊστάμενος της Ναυτιλίας και του κ. Παμπούκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος φέρεται να πήρε θέση υπέρ του κ. Παπουτσή, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησε επί δικής του υπουργίας και πως είναι και του ιδίου η βούληση αυτή.

Αρκετοί υπουργοί αιφνιδιάστηκαν από την αντιπαράθεση και ήταν «μοιρασμένοι» στα δύο. Άλλοι έλεγαν ότι «η σύσταση ή η κατάργηση υπουργείου και οι αρμοδιότητες είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και αν κάποιος υπουργός διαφωνεί μπορεί να παραιτηθεί». Ενώ άλλοι εμφανίζονταν υπέρ της άποψης ότι ένα ακόμη μπρος-πίσω στο θέμα αυτό από την κυβέρνηση (επανασύσταση του ΥΕΝ ενώ μόλις πριν δύο μήνες αποφασίστηκε η κατάργηση του) θα έδινε την εντύπωση «παιδικής χαράς».

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστήριζαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει και νέα θεσμική αλλαγή (ήδη το Ναυτιλίας έχει διαλυθεί και συσταθεί τρείς φορές σε δύο χρόνια!) αλλά ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μετατάξεις για τα 500 άτομα του Λιμενικού που αποσπάστηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2013 στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Χθες, μετά την συνέντευξη Παμπούκη στην κρατική τηλεόραση, συνεκλήθη σύσκεψη στην οποία παρέστησαν ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, η διευθύντρια του Μαξίμου Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη -που έγινε σε καλό κλίμα- κονταροχτυπήθηκαν οι δύο απόψεις: Του κ. Παπουτσή που υποστήριξε ότι πρέπει να παραμεινουν πολιτικοποιημένα τα Σώματα Ασφαλείας και το Λιμενικό και του κ. Παμπούκη που υποστήριξε την αναπτυξιακή διάσταση για να επιχειρηματολογήσει ότι πρέπει να επανασυσταθεί το Ναυτιλίας και να συμπεριλάβει το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή. «Το στοίχημα μας είναι η ανάπτυξη. Ο ναυτιλιακός τομέας -που είναι ιδιαίτερος- πρέπει να έχει προϋποθέσεις ανάπτυξης και υποδομών για να αποδώσει. Πειραματιστήκαμε επί δύο χρόνια. Το αίτημα αυτό είναι πάνδημο. Αν κάναμε ένα λάθος και διαπιστώνουμε ότι το σχήμα αυτό δεν τραβάει, είναι δύο φορές λάθος να το συνεχίσουμε» φέρεται να είπε στη σύσκεψη ο κ. Παμπούκης. Η τελική απόφαση παραπέμφθηκε στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος να διαπιστώσει αν τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κατάργηση του ΥΕΝ είναι επ' ωφελεία του κράτους ή όχι.

Κύκλοι του κ. Παμπούκη επεσήμαιναν πάντως ότι το θέμα εγείρεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πως δεν το θέτει από φιλοδοξία να αναλάβει ο ίδιος το συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά γιατί είναι κρίσιμος κρίκος για την ανάπτυξη του τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ