Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι Γάλλοι την αθώωση του Στρος Καν - iefimerida.gr

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν οι Γάλλοι την αθώωση του Στρος Καν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Ελεύθερος", "το τέλος του εφιάλτη", "Ανακούφιση για τον Ντομινίκ Στρος-Καν" (DSK), είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του σημερινού γαλλικού τύπου που αφιερώνει πολυσέλιδα άρθρα στην απόφαση του αμερικάνου δικαστή να κλείσει την υπόθεση DSK.

"Καθαρός ο DSK βιάζεται να επιστρέψει στη Γαλλία", υπογραμμίζει η Φιγκαρό.

"Σεξ, ψέματα και απαλλαγή", λέει η Φρανς Σουάρ, με ειδικό αφιέρωμα στις "αναταράξεις στο Σοσιαλιστικό κόμμα (PS)" από την αναμενόμενη επιστροφή του Στρος Καν -- "βαριά σκιά" για ορισμένους, που θα υποχρεωθούν να συμβιβασθούν μαζί του, όπως τονίζει ένας αρθρογράφος.

Μόλις δύο μήνες πριν από τις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών τον Οκτώβριο, πολλοί αναλογίζονται κατά πόσο, ελεύθερος πλέον, ο Στρος Καν μπορεί να επηρεάσει με τις επιλογές του. Οι οπαδοί του έχουν διασκορπιστεί και μοιραστεί κυρίως ανάμεσα στην Μαρτίν Ομπρί και το Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παραμένει ο επικρατέστερος, διευρύνοντας όλο και περισσότερο την απόσταση με την Ομπρί.

Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση της Παριζιέν, συγκεντρώνει το 48% των προτιμήσεων των εκλογέων που πρόσκεινται στο PS, έναντι 28% για την Ομπρί.

Αναφερόμενος στην επιστροφή του Στρος Καν στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει στον τύπο ότι "με τις ικανότητες που έχει ο Ντομινίκ Στρος Καν, θα μπορέσει να φανεί χρήσιμος στη χώρα του, τους επόμενους μήνες ή χρόνια".

Για το άμεσο μέλλον, πάντως, στη Γαλλία, ο Στρος Καν, παρά την απαλλαγή στη Νέα Υόρκη, έχει "τρία βαρίδια που σέρνει", υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν: Την υπόθεση της νεαρής γαλλίδας Τριστάν Μπανόν, που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού, μια άλλη υπόθεση, λιγότερο γνωστή, με την κατηγορία δωροδοκίας μάρτυρος από την πόλη Σαρσέλ όπου υπήρξε δήμαρχος και βέβαια την προσφυγή της καμαριέρας στο πολιτικό δικαστήριο του Μπρονξ, με στόχο την εξασφάλιση ηθικής αποζημίωσης.

Τιτλοφορώντας το σχόλιό της "Αλήθειες", η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει δίκη, "δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια" του τι συνέβη στη σουίτα 2806 του Σοφιτέλ.

Εάν στην ουσία δεν αθωώθηκε ο DSK, έπαψε να διώκεται από την αμερικάνικη δικαιοσύνη. Θα είχαμε άδικο, όμως, να συνοψίζαμε τα πάντα μόνο γύρω από αυτή τη δικαστική αλήθεια. Υπάρχουν και άλλες αλήθειες πιο σημαντικές για την κοινωνία και που αφορούν κυρίως τη δημοσιογραφική πρακτική, λέει ο σχολιογράφος και αναλογίζεται κατά πόσο "ένα ταμπού έπεσε" για το δημοσιογραφικό κόσμο.

"Η περίπτωση DSK", καταλήγει η εφημερίδα, "μας επέτρεψε να ρίξουμε περισσότερο φως και να φέρουμε στην επιφάνεια την έως τώρα καλυμμένη αλήθεια, γύρω από την πραγματικότητα που ισχύει στο πολιτικό περιβάλλον και την ασυμμετρία των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα και την σεξουλαικότητα που αναπτύσεται στους διαδρόμους της εξουσίας ".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ