Aλλαγές στα σκηνικά παραστάσεων που θα ανέβουν σε λίγες μέρες στην Επίδαυρο ζητά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο - iefimerida.gr

Aλλαγές στα σκηνικά παραστάσεων που θα ανέβουν σε λίγες μέρες στην Επίδαυρο ζητά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μικρότερες και μεγαλύτερες τροποποιήσεις στα σκηνικά των παραστάσεων που θα δοθούν στο πλαίσιο του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στο Αρχαίο Θέατρο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τα «πράσινο φως» στο φετινό πρόγραμμα του πολιτιστικού θεσμού.

Για παράδειγμα, στο έργο «Πελοποννησιακός πόλεμος (Μέρος Α'). Το μανιφέστο του πολέμου», σε δραματουργία, διασκευή και σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και σκηνικά Μάρως Μιχαλακάκου, η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι το σκηνικό που προτεινόταν ήταν βαρύ, κάλυπτε τη σκηνή και την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και τον χώρο μεταξύ αυτής και του σύγχρονου σπιτιού , ενώ εμπόδιζε σημαντικές εργασίες που γίνονταν στον χώρο. Ωστόσο, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν, «το σχήμα του θεάτρου επανέρχεται», όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, ενώ η σύνδεση του σύγχρονου οικίσκου με το κυρίως θέατρο γίνεται μέσω ράμπας.

Όπως δήλωσε η Ρούλα Πατεράκη στο Συμβούλιο, όπου παραβρέθηκε μαζί με τους συνεργάτες της, το έργο βασίζεται στην ιστορία του Θουκυδίδη, με το πρώτο μέρος να αφορά τα δύο πρώτα βιβλία του ιστορικού. «Είναι μια πιο ελεύθερη περφόμανς. Χρησιμοποιείται ο Θουκυδίδης στα εννέα δέκατα, ενώ το ένα δέκατο είναι ποιητικά και άλλα κείμενα που σκοπό έχουν να στοιχειοθετήσουν το θέμα και να γίνει πιο κατανοητό στον κόσμο», δήλωσε η κ. Πατεράκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για « 'θραύσματα κειμένων' του Θουκυδίδη, που απαιτούν πολύ λίγη σκηνογραφία, μόνον χαρτικά και αποξηραμένα λουλούδια». Από τις παραστάσεις, εκκρεμεί μόνον η τελική έγκριση των σκηνικών του έργου «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή (σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου και σκηνικά Κέννυ Μακλέλλαν), που θα δοθεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για την οποία τα μέλη του ΚΑΣ έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο στήριξης μιας μεγάλης ξύλινης στεφάνης στην ορχήστρα.

Το πλήρες πρόγραμμα του «Ελληνικού Φεστιβάλ» στα δύο μνημεία είναι το εξής:

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου:

5 Ιουλίου, «Ελένη» Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Δημήτρη Καραντζά. Σκηνικά- Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη.

12 Ιουλίου, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος.

Σκηνικά-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη.

18-19 Ιουλίου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας & Αρτivities - Ελληνικό Φεστιβάλ, «Φιλοκτήτης» Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. Σκηνικά-Κοστούμια: Κenny MacLellan (Κέννυ Μακλέλλαν).

25-26 Ιουλίου, Εθνικό Θέατρο, «Ιππόλυτος» Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. Σκηνικά: Βασίλης Μαντζούκης.

1-2 Αυγούστου, Εθνικό Θέατρο, «Βάτραχοι» Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης.

8-9 Αυγούστου, Θέατρο Δωματίου, «Βάκχες» Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: 'Αντζελα Μπρούσκου. Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας.

15-16 Αυγούστου, Κ.Θ.Β.Ε. «Πέρσες» Αισχύλου. Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη. Σκηνικά: Γεώργιος Πάτσας.


Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

4-5 Ιουλίου, «Επικίνδυνη ηλικία». Σύνθεση-Σκηνοθεσία: Α. Τριανταφύλλου

Σκηνικά: Γ. Γαβαλάς. Ερμηνεύει η Νατάσσα Μποφίλιου.

25-26 Ιουλίου. «Πελοποννησιακός πόλεμος (Μέρος Α'). Το μανιφέστο του πολέμου» Δραματουργία, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη. Σκηνικά: Μάρω Μιχαλακάκου

Πηγη: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ελένη Μάρκου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ