Η ελονοσία προσελκύει τα κουνούπια: Αλλάζει τη μυρωδιά του οργανισμού - iefimerida.gr

Η ελονοσία προσελκύει τα κουνούπια: Αλλάζει τη μυρωδιά του οργανισμού

Η ελονοσία προσελκύει τα κουνούπια: Αλλάζει τη μυρωδιά του οργανισμού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελονοσία είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τρέμουμε τα κουνούπια, αφού η συγκεκριμένη ασθένεια έχει συνδεθεί στενά με αυτά τα έντομα. Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει ότι το παράσιτο που προκαλεί ελονοσία μπορεί να μεταβάλει το άρωμα του ξενιστή θηλαστικού προκειμένου να προσελκύσει περισσότερα κουνούπια.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αυτή την εβδομάδα, τα ποντίκια με ελονοσία παρήγαγαν διαφορετική οσμή από τα μη-επιμολυσμένα ποντίκια, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για τα κουνούπια.

Τα κουνούπια αποκτούν το παράσιτο της ελονοσίας, Plasmodium, όταν Τρέφονται με το αίμα των μολυσμένων ξενιστών. Στη συνέχεια γίνονται φορείς της νόσου, μεταφέροντας το παράσιτο στον επόμενο οικοδεσπότη.

Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι και τα ζώα που έχουν προσβληθεί από ελονοσία είναι πιο ελκυστικά για τα κουνούπια από μη μολυσμένα άτομα.

Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά των μολυσμένων ποντικών, ειδικά αυτών που έχουν μολυνθεί πριν από 10 έως 20 ημέρες. Οταν τα μεταδοτικά κύτταρα της ελονοσίας είναι κοντά στην υψηλότερη συγκέντρωση τους στο αίμα του ποντικιού, κάνοντας το αίμα ιδιαίτερα μολυσματικό, είναι μια κρίσιμη στιγμή στον κύκλο ζωής του παρασίτου και προσελκύει το κουνούπι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ποντίκια κουνούπια ελονοσία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ