Πώς το Reuters παραλίγο να χάσει το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου -Γλίτωσε την γκάφα την τελευταία στιγμή - iefimerida.gr

Πώς το Reuters παραλίγο να χάσει το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου -Γλίτωσε την γκάφα την τελευταία στιγμή

Πώς το Reuters παραλίγο να χάσει το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου -Γλίτωσε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το αποτέλεσμα του Grand Prix ιπποδρομιών του Παρισιού: 1. Σεράγεβο, 2. Φέρντιναντ, 3. δολοφονήθηκε». Αυτό το... ιστορικό τηλεγράφημα παραλίγο να φύγει από το Reuters μετά από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας. Και το διεθνές πρακτορείο θα έσπαγε κάθε ρεκόρ γκάφας, χάνοντας την είδηση για το περιστατικό που αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 28 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δολοφονία που οδήγησε στο ντόμινο εξελίξεων, πυροδοτώντας μία σειρά από άλλα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ένα μήνα αργότερα. Μόνο που στο «στρατηγείο» του Reuters εκείνη την ημέρα μπέρδεψαν την είδηση για τη δολοφονία με τα αποτελέσματα για ιπποδρομίες, όπως γράφει η ιστοσελίδα thebaron.info.

Ο αρχισυντάκτης που δέχθηκε την κλήση από το Σεράγεβο για τη διπλή δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και της συζύγου του, Σοφίας, από έναν νεαρό Βόσνιο ακτιβιστή, περίμενε τα αποτελέσματα του Grand Prix που γινόταν στο Παρίσι. Ετσι, όταν τα νέα της δολοφονίας έφτασαν μέσω τηλεφώνου στο Λονδίνο από τη γαλλική υπηρεσία του Reuters, διαβάζοντάς τα ο αρχισυντάκτης υπόθεσε ότι επρόκειτο για το αποτέλεσμα της κούρσας. Την τελευταία στιγμή όμως ένας υφιστάμενός του έσωσε τον αρχισυντάκτη- αλλά πάνω από όλα την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του διεθνούς πρακτορείου. Εκείνος διάβασε λίγο πιο προσεκτικά το μήνυμα που εκείνη την ώρα μεταδιδόταν στους συνδρομητές του πρακτορείου: «Το αποτέλεσμα του Grand Prix στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα ήταν: 1 Σεράγεβο, 2 Φέρντιναντ, 3 δολοφονήθηκε», ανέφερε αυτό. Αμέσως, διέκοψε τη μετάδοση και ετοίμασε νέο κείμενο, με τη σωστή είδηση.

Το αρχικό μήνυμα δεν δημοσιεύθηκε σε καμία εφημερίδα, κάτι που η ιστοσελίδα αποδίδει στο γεγονός ότι η είδηση του θανάτου του Αρχιδούκα και της συζύγου του επισημοποιήθηκε στις 10:30 π.μ. ώρα Λονδίνου, το πρωί της Κυριακής. Αν αυτό είχε συμβεί οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, το τηλεγράφημα του Reuters θα είχε τυπωθεί αυτολεξεί στα απογευματινά φύλλα. Τις Κυριακές όμως δεν τυπώνονται απογευματινές εφημερίδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ