Σαμαράς: Διαψεύσαμε όσους στοιχημάτιζαν στην αποτυχία και τη διάλυση - iefimerida.gr

Σαμαράς: Διαψεύσαμε όσους στοιχημάτιζαν στην αποτυχία και τη διάλυση

Σαμαράς: Διαψεύσαμε όσους στοιχημάτιζαν στην αποτυχία και τη διάλυση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη διάψευση όσων προεξοφλούσαν την αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στάθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Πριν από δύο χρόνια λίγοι πίστευαν ότι θα είμαστε εδώ. Τους διαψεύσαμε όχι ως πρόσωπα αλλά ως Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, στο χαιρετισμό του στην τελετή λήξης στο Ζάππειο. «Κάποιοι προεξοφλούσαν και την αναγκαστική έξοδό της από την Ευρωζώνη. Την ίδια εποχή, πριν από δύο χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ότι και η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι στοιχημάτιζαν στη διάλυσή της», πρόσθεσε και φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για καιρισκόπους του λαϊκισμού που έχουν ως πρότυπα τις χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής.

«Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν οτιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Εχουν ως πρότυπά τους τις… χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν ''λύτρωση''. Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν "καταστροφή". Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα τους διέψευσε όλους πετυχαίνοντας δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ σταθεροποίησε την θέση της χώρας, εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις, βγήκε στις αγορές και τώρα βγαίνει από την μακροχρόνια ύφεση.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μόνο το 40% του προϋπολογισμού της προεδρίας, επισήμανε ότι προωθήθηκε η δημιουργία μίας Τραπεζικής Ενωσης, καταπολεμήθηκε η οικονομική στασιμότητα και η ύφεση με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας, αναδείχθηκε το θέμα της προστασίας των συνόρων, αναδείχθηκαν οι θαλάσσιες πολιτικές ως ξεχωριστή προτεραιότητα και τέθηκε το ζήτημα της προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων στη θάλασσα για την οικονομία.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ