Πέθανε ο Κρίστιαν Φίρερ -Ο άνθρωπος που «γκρέμισε» το Τείχος του Βερολίνου - iefimerida.gr

Πέθανε ο Κρίστιαν Φίρερ -Ο άνθρωπος που «γκρέμισε» το Τείχος του Βερολίνου

Πέθανε ο Κρίστιαν Φίρερ -Ο άνθρωπος που «γκρέμισε» το Τείχος του Βερολίνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο άνθρωπος που οργάνωσε τις «προσευχές για την ειρήνη» στη χωρισμένη Γερμανία και βοήθησε με τον τρόπο του στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Ο λόγος για τον Κρίστιαν Φίρερ, τον Γερμανό πάστορα ο οποίος πριν από 25 χρόνια έβαλε ένα λιθαράκι για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Ο άνθρωπος που υπήρξε ιερέας για 28 χρόνια στη Λειψία, άρχισε από το 1982 να οργανώνει τις λεγόμενες «προσευχές για την ειρήνη». Επτά χρόνια αργότερα, αυτές οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν και εξελίχθηκαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ερικ Χόνεκερ. Οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 9 Οκτωβρίου, όταν 70.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της Λειψίας, χωρίς να επέμβουν οι αρχές για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Εναν μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 1989, γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου.

«Αυτή είναι η μοναδική επανάσταση στην ιστορία της Γερμανίας. Εγινε χωρίς βία και ξεκίνησε από την Εκκλησία», είχε πει ο ίδιος το 2009 στο Γαλλικό πρακτορείο, σε αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από εκείνη την ιστορική στιγμή.

Η Προτεσταντική Εκκλησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Μάλιστα ο σημερινός πρόεδρος της ενωμένης Γερμανίας, ο Γιοάχιμ Γκάουκ, είναι πρώην ιερέας, ενώ πάστορας ήταν και ο πατέρας της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Το 2004 οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξανάρχισαν και επεκτάθηκαν κατόπιν σε όλη τη Γερμανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας από τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ