Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» αλλά πλησίασε το λάθος άνθρωπο-Τους «έκαψε» αστυνομικός - iefimerida.gr

Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» αλλά πλησίασε το λάθος άνθρωπο-Τους «έκαψε» αστυνομικός

Κύκλωμα διακινούσε μετανάστες μέσω «Ελ. Βενιζέλος» αλλά πλησίασε το λάθος άνθρωπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα τεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» εξάρθρωσε το Τμήμα Εκβιαστών. Η σπείρα παρείχε -έναντι αμοιβής βέβαια- πλαστά έγγραφα διαμονής σε μετανάστες που είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά όλα τελείωσαν, όταν πλησίασε το λάθος άνθρωπο για συνεργασία.

Ύστερα από παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα και Πειραιά, συνελήφθησαν για την υπόθεση δέκα άτομα, από τα οποία οι πέντε είναι γυναίκες. Ανάμεσά τους μία 33χρονη πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, η οποία φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα, ενώ τέσσερις ακόμη γυναίκες και ένας άνδρας που εμπλέκονται στην υπόθεση επίσης εργάζονται σε αεροπορική εταιρεία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας 34χρονος Πακιστανός, με οργανωτικό και ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα - κατά περίπτωση - για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφία, ενεργητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρασιώπηση εγκλημάτων, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Παράλληλα, αναζητούνται για να συλληφθούν τρία ακόμη άτομα- μία γυναίκα και δύο άνδρες- που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη Μαΐου, όταν ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών ότι 33χρονη πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τα όσα είπε η 33χρονη στον αστυνομικό, οι δράστες μετέφεραν τους μετανάστες στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου 2-3 ώρες πριν από την πτήση. Την κατάλληλη στιγμή τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους - εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος. Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, αυτό που ήθελαν από τον συγκεκριμένο αστυνομικό ήταν να λείπει από τις πύλες επιβίβασης προκειμένου να μην κάνει έλεγχο, ή σε περίπτωση που τον πραγματοποιούσε αν εντόπιζε κάποια πλαστά έγγραφα, να τα αγνοούσε. Η αμοιβή του θα ήταν 150 ευρώ για κάθε μετανάστη, ενώ αν κατάφερνε να πείσει κι άλλους συναδέλφους του να συνεργαστούν, τότε θα έπαιρνε 50 ευρώ για τον καθένα και στην περίπτωση που έπειθε και τον προϊστάμενο, θα είχε... μπόνους 1.500 ευρώ!

Αφού κατήγγειλε το περιστατικό, ο αστυνομικός «συνεργάστηκε» με τους δράστες, προκειμένου να εξιχνιαστεί το κύκλωμα. Για τον ίδιο λόγο επέτρεψε -έπειτα από τη συνεννόηση με τις αρχές- σε παράνομο μετανάστη να ταξιδέψει στην Ιταλία, όπου εκεί βέβαια η αστυνομία, που είχε τη σχετική ενημέρωση, τον συνέλαβε.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πιστόλι των εννέα χιλιοστών, περίστροφο 357 magnum και 69 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 3 οχήματα (δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα), 69,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας, 3 βιβλιάρια τραπέζης, 1.635 ευρώ, 197 δολάρια Η.Π.Α. και 5 Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,3 ταξιδιωτικά αιτήματα για Μιλάνο, 6 σελίδες με στοιχεία υπαλλήλων σε αεροπορική εταιρεία και το εργασιακό τους πρόγραμμα, 3 έγγραφα αεροπορικής εταιρείας με στοιχεία και μητρώα υπαλλήλων της, έγγραφα με στοιχεία εισιτηρίων και φάκελος με χειρόγραφες σημειώσεις, Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, Διαβατήριο για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια και πλαστό διαβατήριο Η.Π.Α., 2 φορητοί ηλεκτρονικού υπολογιστές, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και μια συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB, κεντρική μονάδα Η/Υ και εκτυπωτής, 13 κινητά τηλέφωνα και πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την περαιτέρω εξέτασή τους. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ