Εκμελεντίν Ιχσάνογλου: Αυτός είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν για το προεδρικό αξίωμα - iefimerida.gr

Εκμελεντίν Ιχσάνογλου: Αυτός είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν για το προεδρικό αξίωμα

Εκμελεντίν Ιχσάνογλου: Ο αντίπαλος του Ερντογάν στο δρόμο για το προεδρικό αξίωμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κι όμως. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παίζει χωρίς αντίπαλο. Ο Ερντογάν, ο οποίος μετά το πρωθυπουργικό αξίωμα θα διεκδικήσει και το προεδρικό στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Αύγουστο στην Τουρκία, θα έχει απέναντί του ένα ενωτικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ο οποίος φαίνεται πως χαίρει γενικότερης εκτίμησης: Είναι ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Τα δύο κύρια κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), όρισαν επισήμως τον Ιχσάνογλου ως κοινό υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές. Στόχος τους είναι να εμποδίσουν την προαναγγελθείσα νίκη του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αύριο Τρίτη.

Μετά πάντως τη γρήγορη παρέμβαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Ιχσάνογλου γίνεται ο πρώτος υποψήφιος που μπαίνει επίσημα στην κούρσα για την προεδρία, κλέβοντας τη «δόξα» από τον Ερντογάν.

Γεννημένος στο Κάιρο από τούρκους γονείς πριν από 70 χρόνια, ο Ιχσάνογλου είναι ένας λόγιος μουσουλμάνος, ο οποίος έχει σπουδάσει Φυσική και έχει εξειδικευτεί στην ιστορία των επιστημών. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, θέση από την οποία προώθησε το διάλογο ανάμεσα στο χριστιανικό και το μουσουλμανικό κόσμο. Αρχάριος στην πολιτική, εξελέγη το 2004 επικεφαλής του ΟΙΔ με τη στήριξη του Ερντογάν και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Μουσουλμάνος, μετριοπαθής κι ενωτικός

Η επιλογή ενός μουσουλμάνου διανοουμένου δεν άργησε να προκαλέσει αναταράξεις στους κύκλους που είναι προσηλωμένοι στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, έστω κι αν ο Ιχσάνογλου έχει ζητήσει ρητά «να κρατηθεί η θρησκεία έξω από την πολιτική». Από την άλλη βέβαια, ο Ιχσάνογλου, ο οποίος εγκωμιάζεται για τη μετριοπάθειά του, αλλά δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και κυρίως, δεν θεωρείται τόσο «πολιτικός», δεν φαίνεται να ξεκινά από πλεονεκτική θέση έναντι του «φαβορί» Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του πάντως, συγκεντρώνει μάλλον θετικά σχόλια. «Εξυπνη κίνηση», την αποκαλεί άρθρο της Hurriyet. «Είναι μετριοπαθής, γνωρίζει τη γλώσσα της διπλωματίας και χαίρει εκτίμησης σε όλους τους κύκλους. (...) Εχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει γύρω του όλα τα στοιχεία που αντιτίθενται στον Ερντογάν», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι ο Ιχσάνογλου, λόγω των σχέσεών του με το Ισλάμ, θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους και από το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ρίξει γέφυρες και προς τους Κούρδους.

Φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ