Οι άνθρωποι είναι πιο όμορφοι με γυαλιά ηλίου; - iefimerida.gr

Οι άνθρωποι είναι πιο όμορφοι με γυαλιά ηλίου;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γιατί οι άνθρωποι είναι πιο ωραίοι όταν φοράνε γυαλιά ηλίου; Γιατί έχουν την αίσθηση ότι είναι πιο χαλαροί; Μια βρετανίδα πανεπιστημιακός έσκυψε πάνω στα ερωτήματα και έδωσε απαντήσεις.

Ειδική στο σχέδιο και στην οπτική κουλτούρα η πανεπιστημιακός εξηγεί στο βιβλίο της «Η ιστορία και το νόημα που έχουν τα γυαλιά ηλίου» ότι τα μαύρα γυαλιά επιτρέπουν να κρύψουμε τις ασυμμετρίες γύρω από τα μάτια. Η Βανέσα Μπράουν, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent εξηγεί την προιστορία ενός αξεσουάρ που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920. Τότε, τα γυαλιά ηλίου συνδέθηκαν για πρώτη φορά με την πολυτελή ζωή όσων έκαναν σκι, ιστιοπλοία και οδηγούσαν ελικόπτερο. Στις δεκαετίες του '50 και '60 τα μαύρα γυαλιά χρησιμοποίησαν οι σταρ για να προφυλάσσονται από τα φλας των παπαράτσι που τους τύφλωναν ακόμη και τη νύχτα.
Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της η Βανέσα Μπράουν εξέτασε χιλιάδες φωτογραφίες μόδας, ταινίες, περιοδικά και διαφημίσεις. Σε μια συνέντευξή της στον Guardian εξηγεί ότι «τα γυαλιά ηλίου συνδέονται με ένα είδος ελέγχου των συναισθημάτων, ελέγχου του σώματος και ελέγχου της επίδρασης στους άλλου».
Αναφέρει χαρακτηριστικά την Αν Γουίντουρ, την διευθύντρια του περιοδικού Vogue, η οποία κοιτάζει τον κόσμο με την περιφρόνηση και την απαξίωση που φανταζόμαστε ότι κρύβει πίσω από σκούρα γυαλιά ηλίου που φοράει μέρα νύχτα.
Τα γυαλιά εκφράζουν μια στάση ζωής, εξηγεί η πανεπιστημιακός, έναν τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα από μια ορισμένη απόσταση, με ένα κάποιο αίσθημα ανωτερότητας. Είναι ένας τρόπος να νιώθουμε πιο ελκυστικοί και πιο μυστηριώδεις.
Η ίδια εξηγεί ωστόσο ότι όσοι φοράνε γυαλιά ηλίου είναι γενικώς πιο εγωιστές και ανειλικρινείς από τους άλλους. Ισως γιατί η αίσθηση ανωνυμίας που τους χαρίζουν τους δίνει και ένα αίσθημα ατιμωρησίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ