Βρετανία η χώρα των μοναχικών ανθρώπων -Εκατοντάδες χιλιάδες, ιδίως ηλικωμένοι, υποφέρουν από μοναξιά - iefimerida.gr

Βρετανία η χώρα των μοναχικών ανθρώπων -Εκατοντάδες χιλιάδες, ιδίως ηλικωμένοι, υποφέρουν από μοναξιά

Βρετανία: η χώρα των μοναχικών ανθρώπων. Εκατοντάδες χιλιάδες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανία, η χώρα των μοναχικών. Το λένε οι στατιστικές και η καθημερινότητα το επαληθεύει: Η Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι η χώρα με τους περισσότερους μοναχικούς ανθρώπους στην Ευρώπη, κυρίως ηλικιωμένους.

«Ολοι οι μοναχικοί άνθρωποι, από που έρχονται όλοι αυτοί;», διερρωτώνταν οι Beatles στην «Eleanor Rigby», το θρυλικό τραγούδι που έγραψαν για όλους τους μοναχικούς ανθρώπους. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, η κοινωνική αποξένωση στη Βρετανία φαίνεται πως λαμβάνει ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Σάλος έχει προκαλέσει στη χώρα η είδηση για τον εντοπισμό του πτώματος μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία είχε πεθάνει πριν από έξι χρόνια μέσα στο σπίτι της. Ολο αυτό το διάστημα, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνη. Οι δε γείτονες υπέθεσαν απλά ότι είχε μετακομίσει.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία εκπέμπουν σήμα συναγερμού, διαβάζουμε στην Independent. O Τρέβορ Λίτλτον, διευθυντής της οργάνωσης Contact the Elderly λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι το πρόβλημα της μοναξιάς που βιώνουν οι συνταξιούχοι 75 ετών και άνω βρίσκεται στα πιο ανησυχητικά επίπεδα των τελευταίων 50 χρόνων, οπότε ιδρύθηκε η οργάνωση. Πολλοί περνούν ολόκληρες εβδομάδες χωρίς καμία ανθρώπινη επαφή, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που περιμένουν στη λίστα αναμονής της οργάνωσης για να πάρουν μέρος στις συναντήσεις με τσάι που διοργανώνονται κάθε μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Contact the Elderly, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι λένε ότι νιώθουν μοναξιά. Το ίδιο ισχυρίζονται και οι μισοί Βρετανοί άνω των 75 οι οποίοι ζουν μόνοι.

Πέρυσι, ο υπουργός υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχε αποκαλέσει «εθνική δυστυχία» το σκηνικό με τους 800.000 ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από «χρόνια μοναξιά». Τόσο οι αρχές, όσο και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα, απευθύνουν έκκληση προς τους Βρετανούς να γίνουν λίγο πιο φιλικοί και ανθρώπινοι με τους συμπολίτες τους που διψούν για λίγη επαφή: να τους προσφέρουν ένα χαμόγελο, ένα φλυτζάνι τσάι, μια φιλική κουβέντα.

Λεπτομερή στοιχεία για το πρόβλημα της μοναξιάς στη Βρετανία, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο.

Φωτογραφίες: AFP, Alamy

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ