Στο σφυρί και όσο όσο τα σπίτια που αγοράστηκαν επί εποχής Χρηματιστηρίου [πίνακας] - iefimerida.gr

Στο σφυρί και όσο όσο τα σπίτια που αγοράστηκαν επί εποχής Χρηματιστηρίου [πίνακας]

Στο σφυρί και όσο όσο τα σπίτια που αγοράστηκαν επί εποχής Χρηματιστηρίου [πίνακ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 15 χρόνια έχουν περάσει από την εποχή που η Ελλάδα ζούσε σε μία χρηματιστηριακή τρέλα, αλλά και τη φούσκα των ακριβών ακινήτων. Πλέον τα πωλητήρια που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ακριβά προάστια είναι εκατοντάδες και σε παρά πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με το παρελθόν.

Ενδεικτικό είναι πως πολλά εντυπωσιακά σπίτια έχουν μείνει στα αζήτητα και οι εμπορικές τιμές καταρρέουν. Μάλιστα τα κτηματομεσιτικά γραφεία υποστηρίζουν πως οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, κυρίως για κατοικίες 10ετίας και πάνω.

Οπως γράφει και η Ημερησία επικαλούμενη στοιχεία από την εταιρεία RE/MAX, σπίτια που για την Εφορία κοστίζουν 5.000 και 6.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο βγαίνουν στο σφυρί για 4.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά εντοπίζονται σε περιοχές όπως η Εκάλη, το Καστρί, το Κεφαλάρι, ο Διόνυσος αλλά και στα νότια προάστια δηλαδή στη Βουλιαγμένη, τη Βούλα και τη Γλυφάδα. Πρόκειται για σπίτια που κτίστηκαν γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κόστισαν μια περιουσία και σήμερα δίνονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

«Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Χρηματιστηρίου»

«Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Χρηματιστηρίου. Η ''φούσκα'' που δημιουργήθηκε την περίοδο 1998-2000 σκάει τώρα για τα καλά με αποτέλεσμα πανέμορφα και πανάκριβα σπίτια 15ετίας να πωλούνται στην κυριολεξία... κοψοχρονιά», τονίζει μεσίτης στα βόρεια προάστια, με πελάτες αρκετούς επιχειρηματίες και χρηματιστές της «χρυσής εποχής».

Μονοκατοικίες, μεζονέτες ή βίλες των 300 τ.μ. προσφέρονται κάτω από 1 εκατ. ευρώ όταν προ κρίσης κόστιζαν διπλάσια, ενώ υπάρχουν και υπερπολυτελή ακίνητα τα οποία δίνονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Όπως λένε οι κτηματομεσίτες, πρόκειται για σπίτια που βγάζουν στο σφυρί επιχειρηματίες λόγω της οικονομικής κρίσης, της υπέρμετρης φορολόγησης, των τεκμηρίων διαβώσης και βεβαίως του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που γίνεται από φέτος μόνιμο χαράτσι.

Ποια είναι η πτώση των τιμών σε Βόρεια και Νότια Προάστια

Το εντυπωσιακό είναι ότι και στα σπίτια της... υψηλής κοινωνίας οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές ενώ υπάρχουν και οι εκπτώσεις της... ημέρας δηλαδή χαμηλότερη τιμή για συγκεκριμένη ημερομηνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγγελίες είναι πάντα 10%-20% υψηλότερες από τις τιμές συμβολαίου.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα νότια προάστια όπου η μείωση τιμών κυμαίνεται την τελευταία τετραετία από 20% έως 50%. Στη Βουλιαγμένη τα σπίτια πωλούνται 6.000 ευρώ/τ.μ., όταν παλιότερα ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ.

Στο σφυρί και όσο όσο τα σπίτια που αγοράστηκαν επί εποχής Χρηματιστηρίου [πίνακας] | iefimerida.gr 0

Ενδεικτικά παραδείγματα

  • Διαμέρισμα 250 τ.μ. στο Κεφαλάρι, 650. 000 ευρώ, μειωμένη τιμή 100.000 ευρώ για τις 30/4/2014.
  • «Πωλείται μονοκατοικία στον Διόνυσο 500 τ.μ. σε οικόπεδο 800 τ.μ. από χρηματιστή ο οποίος έβγαλε πολλά χρήματα της περίοδο της έκρηξης του Χρηματιστηρίου. Η αδυναμία συντήρησής του αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να το δώσει κάτω από 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ. όταν η αξία του ήταν 1,8 εκατ. πριν 3 χρόνια».
  • «Στο καλύτερο σημείο της Εκάλης, πωλείται μεζονέτα τεσσάρων επιπέδων από γνωστή οικογένεια καλλιτεχνών. Το σπίτι, τεσσάρων επιπέδων με κήπο πωλείται 850 χιλ. ευρώ ενώ η αρχική του αξία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ».

Πίνακας: Ημερησία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ