Η Ρόδη Κράτσα νέα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής - iefimerida.gr

Η Ρόδη Κράτσα νέα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα αναλαμβάνει την θέση του προέδρου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1952, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ακολούθως, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Το 1998, εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη ΝΔ. Για σειρά ετών, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Η Ρόδη Κράτσα είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης - Βραβείο "Γυναίκες της Ευρώπης" (AIPFE).

Εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) το 1999, συμμετέχοντας στις Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τις ΄Ισες Ευκαιρίες αλλά και στις Αντιπροσωπείες συνεργασίας και σχέσεων με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το 2004, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα, συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική αυτή περίοδο στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Μεταφορών και Τουρισμού, Ελέγχου των Προϋπολογισμών αλλά και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Μάλιστα, το 2007 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση την οποία διατήρησε έως το 2009.

Στις Ευρωεκλογές του 2009, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επανεξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα δύο επόμενα χρόνια. Παράλληλα συμμετείχε στις Επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής αλλά και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις χώρες της Mercosur και στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ - Λατινικής Αμερικής.

Στις Ευρωεκλογές του 2014, τις πρώτες που πραγματοποιούνται με σταυρό προτίμησης, ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής (η μόνη που ήταν ήδη ευρωβουλευτής της ΝΔ στην απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί συγκεντρώνοντας 110.664 σταυρούς προτίμησης και τερματίζοντας 8η μεταξύ των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Από το 1982 η Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου είναι παντρεμένη με τον βουλευτή και μετέπειτα υπουργό της ΝΔ Απόστολο Κράτσα, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, το Γιώργο, και την Κωνστάντια.

Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας κ.ά. Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ