Έρχεται το εργόσημο κατά της «μαύρης» εργασίας - iefimerida.gr

Έρχεται το εργόσημο κατά της «μαύρης» εργασίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινάει τελικά η εφαρμογή του «εργοσήμου», του ειδικού κουπονιού με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει να χτυπήσει τη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία, και παράλληλα να δώσει μια λύση στους περιστασιακά απασχολούμενους για την ασφάλιση και περίθαλψη τους.

Όπως είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ, με αυτό το κουπόνι οι εργοδότες θα μπορούν να πληρώνουν περιστασιακά ή εποχιακά εργαζομένους που μέχρι σήμερα ήταν ανασφάλιστοι (οικιακοί βοηθοί, καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα, κηπουροί, εργάτες γης, κοκ). Ο ενδιαφερόμενος θα αγοράζει το κουπόνι από τα προκαθορισμένα σημεία (τράπεζες, ΕΛΤΑ, κλπ) στο ύψος της συμφωνημένης αμοιβής και θα το δίνει στον εργαζόμενο. Στη συνέχεια, ο τελευταίος θα το εξαργυρώνει στην τράπεζα, η οποία όμως θα παρακρατά το 20% για την ασφάλισή του.

Η μόνη προϋπόθεση για την αγορά του εργοσήμου θα είναι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο αφορά πάνω από 250.000 άτομα, οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι. Από την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ