Στον αέρα η εκεχειρία στην Ουκρανία -Αυτονομιστές κατέρριψαν ελικόπτερο του στρατού - iefimerida.gr

Στον αέρα η εκεχειρία στην Ουκρανία -Αυτονομιστές κατέρριψαν ελικόπτερο του στρατού

Στον αέρα η εκεχειρία στην Ουκρανία -Αυτονομιστές κατέρριψαν ελικόπτερο του στρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν καλά- καλά συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τη στιγμή που οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών συμφώνησαν σε εκεχειρία, η Ουκρανία θρηνεί νέα θύματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, καταρρίφθηκε ένα από τα ελικόπτερά του, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον εννιά άτομα και μετά από αυτό ο Πέτρο Ποροσένκο δεν αποκλείει τον τερματισμό της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός.

Ο ελικόπτερο τύπου Mi-8, που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά στρατιωτικού φορτίου, χτυπήθηκε από ρουκέτα λίγο μετά από την απογείωσή του κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, την οποία έχουν καταλάβει αυτονομιστές.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο απόγευμα της Δευτέρας, οι ηγέτες των φιλορώσων στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ είχαν δηλώσει ότι θα σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας καταθέτοντας το ειρηνευτικό σχέδιο την περασμένη Παρασκευή.

Μέχρι τώρα οι αυτονομιστές- που δεν έχουν σχολιάσει την ανακοίνωση του στρατού- έχουν καταρρίψει τουλάχιστον δύο ακόμη ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο το τελευταίο διάστημα. Αρκετοί εκτιμούν πως αυτή η κίνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι ενδέχεται να τερματίσει την εκεχειρία της μίας εβδομάδας, διότι αυτή «παραβιάζεται συνεχώς από αντάρτες που ελέγχονται από το εξωτερικό». Ακόμη ο ηγέτης της χώρας δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση για αντίποινα, αλλά όπως σημειώνει το BBC η οργή του κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε κάποιου είδους στρατιωτική κίνηση. Αν αυτό συμβεί, τότε σίγουρα θα υπάρξει απάντηση από τους αυτονομιστές και η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης φαντάζει ως αναπόφευκτη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την Ανω Βουλή την ανάκληση του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης στη γειτονική χώρα. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε αυτή την κίνηση, αλλά σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες πρέπει να ακολουθήσουν και πράξεις, πέρα από λόγια, διαφορετικά θα δημιουργηθεί μία προβληματική κατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ