Υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και με τη βούλα η Αλβανία -Πώς κάμφθηκαν οι αμφιβολίες των εταίρων - iefimerida.gr

Υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και με τη βούλα η Αλβανία -Πώς κάμφθηκαν οι αμφιβολίες των εταίρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή είναι η Αλβανία, όπως ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και με τη βούλα η Αλβανία -Πώς κάμφθηκαν οι αμφιβολίες των εταίρων  | iefimerida.gr 0

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε είπε: «Συγχαρητήρια στην Αλβανία για την απόφαση του Συμβουλίου, αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και ενθάρρυνση για περισσότερες».

Η υποψηφιότητα της Αλβανίας εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η υποψηφιότητα της Αλβανίας θα επικυρωθεί και τυπικά κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πώς κάμφθηκαν οι αμφιβολίες

Υπενθυμίζεται πως από το 2009, η χώρα είχε αποτύχει τρεις φορές στο να πάρει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Προ ημερών, η Κομισιόν στις αρχές Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιου κράτους στην Αλβανία.

Η απόφαση είχε αναβληθεί τελευταία φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η ΕΕ έκρινε ότι χρειάζονταν περισσότερα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και του κράτους δικαίου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η πρόσφατη επιχείρηση της αλβανικής Δίωξης Ναρκωτικών στο χωριό Λαζαράτι -το «βασίλειο της κάνναβης»- ήταν μία από τις κινήσεις των Τιράνων για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους. Μετά από επιχείρηση τεσσάρων ημερών, από την οποία δεν έλειψαν συμπλοκές με οπλισμένους κατοίκους, οι χασισοφυτείες τέθηκαν υπό τον έλεγχο των αρχών.

Η Αθήνα υποστήριζε την παραχώρηση υποψηφιότητας στα Τίρανα, ωστόσο, μέχρι και πριν από την έναρξη της συνεδρίασης δεν μπορούσαν να αποκλειστούν πιθανά βέτο, από την Τσεχία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, εν μέσω ευρω-σκεπτικιστικών ενστάσεων για περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης.

Κυριότερο εμπόδιο φαινόταν πως θα ήταν η Τσεχία, με αφορμή τη 18μηνη σύγκρουση της αλβανικής κυβέρνησης με την τσεχική κρατική εταιρεία ηλεκτρικού ČEZ, από την οποία τα Τίρανα έχουν αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, την Τρίτη η ČEZ ανακοίνωσε πως ήλθε σε συμβιβασμό με τις αλβανικές Αρχές για το ζήτημα.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει την ελπίδα για «συμβιβαστική λύση» σχετικά με το ζήτημα της Αλβανίας. «Ελπίζω. Αυτός είναι πάντοτε ο στόχος και η θεσμική αποστολή της Προεδρίας του Συμβουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ωστόσο τη σημασία που δίνει η Ελληνική Προεδρία στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη σταθερότητα και την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ